Na hlavný obsah

Biden predstavil nový plán boja proti covidu. Pre niektorých bude očkovanie povinné

Opatrenia sa môžu vzťahovať až na 100 miliónov Američanov.

Biden predstavil nový plán boja proti covidu. Pre niektorých bude očkovanie povinné
Zdravotná sestra pripravuje ampulku s vakcínou proti covidu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden podpísal v noci na piatok (10. 9.) výkonné nariadenia v snahe zvýšiť mieru zaočkovanosti medzi vládnymi zamestnancami, zdravotníckymi pracovníkmi i zamestnancami väčších firiem. Podľa Bieleho domu sa  tieto nové opatrenia môžu vzťahovať až na 100 miliónov Američanov. Informovala o tom agentúra AP a televízia CNN.

Bidenova administratíva zavedie povinné očkovanie proti covidu pre niektorých zdravotníckych pracovníkov i zamestnancov federálnej vlády USA a spoločnosti, ktoré pre ňu pracujú. Ide o súčasť opatrení v rámci šesťbodového plánu na boj proti najnovšej vlne šírenia koronavírusu, ktorý Biden predstavil v noci na piatok.

Očkovanie alebo testovanie každý týždeň

Americkému rezortu práce Biden nariadil, aby zabezpečil, že súkromné firmy, ktoré zamestnávajú 100 a viac ľudí, budú od svojich zamestnancov vyžadovať, aby sa dali zaočkovať alebo aby sa každých sedem dní preukázali negatívnym testom na covid. V prípade, že to spoločnosti nedodržia, hrozia im pokuty vo výške tisícov dolárov na každého zamestnanca.

„Boli sme trpezliví, ale trpezlivosť nám pomaly dochádza,“ povedal Biden v súvislosti s Američanmi, ktorí stále odmietajú očkovanie. Dodal, že americkí občania, ktorí sa už zaočkovali, sú „frustrovaní“ z 80 miliónov ľudí, ktorí zaočkovaní nie sú.

„Hoci je Amerika v oveľa lepšej kondícii, ako bola pred siedmimi mesiacmi, keď som nastúpil do funkcie, nachádzame sa v ťažkom období a kým sa situácia zlepší, môže to chvíľu trvať,“ povedal Biden v príhovore.

Šesťbodový plán Bidenovej administratívy zavádza aj opatrenia v súvislosti s preočkovávaním tretími dávkami vakcín proti covidu, no týka sa tiež nastavenia pravidiel pre školy a hromadné podujatia, ako aj povinností zakrývať si horné dýchacie cesty či pomoci pre malé a stredné podniky.

Vyššie pokuty za nenosenie rúšok

V Spojených štátoch sa tiež zvýši pokuta pre cestujúcich, ktorí porušia nariadenie vyžadujúce nosenie rúšok v lietadlách, vlakoch a ďalších prostriedkoch hromadnej dopravy s cieľom zabrániť šíreniu koronaviru. Podľa agentúry AP to oznámili vládne úrady.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti uviedlo, že nové pokuty vstúpia do platnosti v piatok (10. 9.). Povinnosť nosiť v lietadle, autobuse a ďalších hromadných dopravných prostriedkoch rúška zostane v platnosti minimálne do 18. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet