Na hlavný obsah

Biden s Johnsonom rokovali aj o dodávkach ponoriek, ktoré rozhnevali Francúzov

Britský premiér sa s americkým prezidentom stretol už po druhýkrát.

Biden s Johnsonom rokovali aj o dodávkach ponoriek, ktoré rozhnevali Francúzov
Na snímke britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden na stretnutí v Oválnej pracovni Bieleho domu. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden sa stretol v Bielom dome s britským premiérom Borisom Johnsonom. Hlavnou témou schôdzky bola obchodná dohoda, ktorú chce Británia uzavrieť so Spojenými štátmi, uviedla stanica BBC. Z New Yorku, kde sa zúčastnil Valného zhromaždenia OSN, Johnson pricestoval do Washingtonu vlakom.

Uzavretie obchodnej dohody s USA patrí medzi priority britskej diplomacie. Podľa stanice BBC je na stole variant, že by sa Británia pripojila k už existujúcej zmluve o voľnej dohode medzi USA, Kanadou a Mexikom. Americký prezident Biden uviedol, že diskusia na túto tému bude s Britániou pokračovať.

Americkí predstavitelia spájajú čoraz viac uzatvorenie zmluvy so situáciou v Severnom Írsku. Americký prezident uviedol, že si neželá zmeny v mierových dohodách, ktoré by viedli k zavedeniu „tvrdej hranice“ medzi Severným Írskom a zvyškom ostrova. „V tom plne súhlasíme. Nikto si neželá, aby sa stalo niečo, čo by narušilo Veľkopiatkové či Belfatské dohody,“ uviedol Johnson.

Obaja politici rokovali aj o ďalších oblastiach, napríklad o ekológii alebo dodávkach ponoriek Austrálii, ktoré vyvolali napätie vo vzťahoch s Francúzskom.

Johnson sa s Bidenom stretol osobne druhýkrát, uviedla stanica BBC. Obaja štátnici rokovali osobne na tohtoročnom summite krajín G7 v Cornwalle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet