Na hlavný obsah

Biden v Kalifornii vyzval na boj proti klimatickej zmene

Zastal sa tiež miestneho guvernéra, ktorý čelí odvolávaniu.

Biden v Kalifornii vyzval na boj proti klimatickej zmene
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (13. 9.) po prvý raz od nástupu do funkcie navštívil západ Spojených štátov. Pri zastávkach v štátoch Idaho a Kalifornia sa snažil získať podporu verejnosti pre svoj ambiciózny investičný plán v hodnote asi 3,5 biliónov dolárov a s odvolaním sa na rozsiahle lesné požiare volal po zintenzívnení boja proti klimatickej zmene. Podporil aj kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, ktorý čelí hlasovaniu o odvolaní z funkcie.

„Nemôžeme ignorovať fakt, že tieto požiare sú výrazne horšie pre klimatickú zmenu,“ povedal Biden s tým, že boj proti katastrofickému počasiu by mali viesť zástupcovia oboch hlavných strán spolu.

Prezident obhajoval svoj veľký investičný balík, ktorý podľa neho prinesie v dlhodobom meradle Spojeným štátom značné úspory. „Tieto požiare sú pre nás výstražným znamením. Naberajú na zúrivosti a dochádza k nim čoraz častejšie,“ povedal prezident, ktorý si pozrel z lietadla jedno z masívnych ohnísk s názvom Caldor Fire pri jazere Tahoe.

Republikáni aj niektorí demokrati s návrhom masívneho Bidenovho investičného plánu nesúhlasia, obávajú sa príliš veľkých verejných výdavkov a nesúhlasia najmä so zámerom zvyšovať dane firmám.

Veci sa nevrátia späť do pôvodného stavu, vyhlásil Biden

V Kalifornii Biden vystúpil po boku guvernéra Newsoma, ktorého chcú miestni republikáni odvolať z funkcie a namiesto neho dosadiť jedného zo svojich kandidátov. Biden Newsomovho súpera prirovnal k exprezidentovi Donaldovi Trumpovi a povedal miestnym obyvateľom, že ich hlasovanie bude sledovať celý svet. „Tým, že budete hlasovať proti jeho odvolaniu, ochránite Kaliforniu pred ďalším trumpovským popieračom klimatických zmien,“ povedal prezident.

Podľa Bidena je nutné investovať miliardy dolárov, aby boli USA pripravené na čoraz extrémnejšie počasie na mnohých miestach krajiny. „Skutočnosť je taká, že máme vážny problém s globálnym otepľovaním a ten má svoje dôsledky. Nestane sa to, že by sa veci vrátili späť do stavu, v akom boli predtým,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet