Na hlavný obsah

Bohoslužby s obmedzeniami. Počet veriacich na nich závisí od farby okresu

Kňazi hovoria o nízkej návštevnosti.

Pokračovanie pandémie ovplyvňuje aj bohoslužby. Počet veriacich v kostoloch je závislý od farby okresu. Do kostola v centre Nitry môžu chodiť všetci okrem večernej omše v nedeľu. Na ňu sa dostanú len zaočkovaní, otestovaní alebo tí, ktorí covid prekonali. Nitriansky okres je od pondelka (27. 9.) v covidovom automate červený.

V kostole na Farskej ulici v Nitre na predpoludňajšiu svätú omšu púšťali veriacich bez kontroly. V režime „základ“ pri vstupe len vyplnili lístok so svojimi údajmi. Pre potreby hygienikov ich farnosť archivuje dva týždne.

V červených okresoch môže byť v kostoloch na bohoslužbách najviac jedna osoba na 15 štvorcových metrov. V prípade OTP režimu môže byť naplnená kapacita kostola na 25 percent.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Som veľmi rád, že ešte sväté omše môžu byť verejné. Dúfam, že to tak aj ostane. Ľudí prichádza menej do kostola,“ povedal katolícky kňaz Jozef Šrank.

Štvrtina z kapacity kostola môže byť naplnená aj v oranžových okresoch. S tým rozdielom, že medzi veriacimi môžu byť aj nezaočkovaní a neotestovaní. Štvorcové metre tam kňazi rátať nemusia.

V Bardejove, ktorý je bordový, farnosť zvýšila počet svätých omší a rozdelila ich zvlášť pre všetky režimy. Napríklad v pravidlách platných pre OTP sa na ňu dostane najviac 50 ľudí. Svadby v kostole už na jeseň nahlásené nemajú.

Veriacim v Bardejovskom okrese udelil košický arcibiskup dišpenz od povinnej účasti na nedeľnej omši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko