Na hlavný obsah

Bojovný výkon Slovákom nestačil, z tesnej výhry sa tešili Chorváti

Slovensku pripravili prvú kvalifikačnú prehru.

Bojovný výkon Slovákom nestačil, z tesnej výhry sa tešili Chorváti
Foto zo zápasu Slovensko - Chorvátsko, kvalifikácia na futbalové MS 2022. Foto: TASR

V piatom zápase kvalifikácie MS 2022 utrpeli slovenskí futbalisti prvú prehru. V sobotňajšom (4. 9.) bratislavskom súboji Slováci doma podľahli úradujúcim vicemajstrom sveta Chorvátom 0:1 (0:0).

Vo vyrovnanom zápase o troch bodoch pre hostí rozhodol gólom v 86. min stredopoliar Interu Miláno Marcelo Brozovič. Záverečný tlak zverencov Štefana Tarkoviča už vyrovnávajúci gól nepriniesol.

Po piatich zápasoch kvalifikácie o postup do Kataru patrí Slovensku v H-skupine s 5 bodmi štvrtá priečka s mankom štyroch bodov na dvojicu lídrov Rusko a Chorvátsko. Septembrový trojzápas kvalifikácie MS 2022 zakončia Slováci v utorok (7. 9.), keď budú v Bratislave opäť hostiť futbalistov Cypru.

Prvý polčas

Tréner Tarkovič urobil dve zmeny v základnej zostave v porovnaní s duelom v Slovinsku. Na hrote útoku sa namiesto Boženíka objavil Schranz a na pravom krídle Mak. Zároveň na ľavom okraji obrany namiesto Holúbka operoval Hancko.

Slovenský tím sa spočiatku iba bránil chorvátskej ofenzíve. V 11. min mohol otvoriť skóre Oršič, ale jeho strela z 25 m skončila na brvne slovenskej bránky. Po 20 minútach sa skvelým defenzívnym zákrokom blysol Škriniar, ktorý zablokoval strelu Čolaka na rohový kop.

Približne po 22 minútach prevzali taktovku hry slovenskí futbalisti. Weiss sa ako prvý pokúsil ohroziť Ivušiča v chorvátskej bránke, ale jeho pokus skončil vedľa pravej žrde. O päť minút neskôr vyskúšal pozornosť Ivušiča Mak, ale bol z toho iba rohový kop.

Po polhodine hry sa po priamom kope Hamšíka dostali do streleckých príležitostí Schranz a Kucka, ale všetky tri pokusy zablokovala obrana hostí.

Druhý polčas

Aj druhé dejstvo začali lepšie Chorváti, ale Slováci sa ubránili. Neskôr slovenskí futbalisti vyrovnali hru a v 83. min sa im črtala veľká šanca. Kucka si hľadal miesto na strelu. Nakoniec spadol, ale strelecký pokus si pripísal Jirka. Ivušič bol pozorný.

V 86. min sa Chorváti dostali k štandardnej situácii. Nový muž na ihrisku Majer zatočil loptu do šestnástky, Kucka odvrátil na jej hranicu a skvelý Brozovičov volej skončil za chrbtom Rodáka – 0:1. Vzápätí na druhej strane Duda výborne vysunul Boženíka, ale Ivušič jeho pokus vytesnil na roh.

O čosi neskôr sa dostal k streleckému pokusu Kucka, ale aj jeho strelu zneškodnil chorvátsky gólman. V piatej minúte nadstaveného času sa dostal do posledného zakončenia Škriniar, ale na dlhú nohu prestrelil bránku hostí.

Ohlasy

„Dnes nám chýbalo trochu šťastia. Hodnotí sa mi to veľmi ťažko, dali sme do toho všetko, bojovali sme a makali. Bohužiaľ, prišla štandardná situácia a inkasovali sme. Chorváti majú kvalitný tím. Diváci ocenili našu snahu, hnali nás dopredu a cítili sme ich. Bohužiaľ, nepotešili sme ich výsledkom,“ povedal po zápase Škriniar pre RTVS.

„Tréner ma poslal na ihrisko s tým, aby som si nabehol za obranu a rozhodol zápas. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi to. Cítil som sa dobre, dostal som sa do dvoch šancí, ale nepremenil som ich. Ak však chceme byť úspešní, musíme to premieňať. Veľmi nás mrzí výsledok. Po tomto výkone sme si prehru nezaslúžili. Musíme teraz zabrať proti Cypru a pokúsiť sa ešte vrátiť do postupovej hry,“ uviedol útočník Róbert Boženík.

„Chcem sa poďakovať divákom, ktorí nám vytvorili prajnú a žičlivú atmosféru. Som typ človeka, ktorý sa ťažko dostáva z takejto situácie. Boli sme možno aj lepší ako Chorváti, ale rozhodla kvalita Brozoviča a jeho zakončenie svetových parametrov a odchádzame bez bodu,“ mrzelo trénera Štefana Tarkoviča.

„Chyby môžeme hľadať v akejkoľvek situácii, ale jeho zakončenie bolo veľmi kvalitné. Bolo to hektické, hráči veľmi chceli a možno im to zväzovalo nohy. Za dnešný výkon si však zaslúžia pochvalu. Dovolím si povedať, že to bol najlepší výkon pod mojím vedením,“ dodal pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport