Na hlavný obsah

Bratislava by mohla byť vďaka vysokej zaočkovanosti zelená

Regionálny hygienik ju však ponechá v oranžovej farbe.

Na Slovensku je od pondelka (27. 9.) podľa covidového automatu zelený už len okres Dunajská Streda. Oranžových je 34 okresov a v červenej fáze je ich 39. Podľa opatrení v bordovej farbe, čo je druhý stupeň ohrozenia, by sa malo riadiť päť okresov – Skalica, Krupina, Rožňava, Stará Ľubovňa a Bardejov.

Bratislava je aktuálne oranžová. Napriek tomu, že situácia sa aj tu zhoršuje, mohla by sa dostať späť do zelenej fázy, a to vďaka vysokej zaočkovanosti. Podľa informácii RTVS to však takto priaznivo nedopadne.

Zaočkovanosť je dôležitým ukazovateľom, ktorý ovplyvňuje platné opatrenia. Ak má okres kompletne zaočkovaných 65 percent obyvateľov nad 50 rokov, môže sa posunúť na farebnej škále o jeden stupeň k lepšej fáze oproti tej, ktorú by dosiahol na základe výskytu ochorenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak má okres kompletne zaočkovaných 75 percent ľudí, môže sa posunúť až o dva stupne. Bratislava ako prvá dosiahla métu 75 percent a získala tak dva žolíky.

„Mohla by to byť motivácia pre iné okresy, lebo čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým bude systém menej stresujúci pre ľudí,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Podľa informácií RTVS bude bratislavský hygienik pri rozhodovaní opatrnejší. „Regionálny hygienik odporučil ponechať bratislavské okresy v oranžovej fáze. Pri rozhodnutí bral do úvahy to, že epidemiologická situácia má naďalej zreteľne zhoršujúcu sa tendenciu,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny