Na hlavný obsah

Bratislava si bude separovať odpad sama, mestu sa podarilo odkúpiť triediacu linku

Odstúpila od nevýhodných zmlúv s Bratislavskou recyklačnou.

Bratislava si bude separovať odpad sama, mestu sa podarilo odkúpiť triediacu linku
Na ilustračnej snímke vozidlo bratislavského mestského podniku Odvoz a likvidácia odpadu. Foto: TASR

Mesto Bratislava vykročilo k samostatnosti v dotrieďovaní odpadu po tom, čo sa mu podarilo spolu s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyrokovať zakúpenie triediacej linky a odstúpiť od zmlúv s Bratislavskou recyklačnou. Informoval o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo v pondelok (20. 9.) na sociálnej sieti.

Ide o súčasť stratégie mesta pre nakladanie s komunálnym odpadom na roky 2021 až 2026, ktorej cieľom je aj zvýšiť mieru triedenia a najmä recyklácie vytriedených plastov na 45 percent, čo by bol nárast o 10-15 percent v porovnaní so súčasnosťou. Uviedla to hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

„To, že mesto bude dotrieďovať odpad pre recykláciu pred jeho energetickým zhodnotením vo vlastnej réžii, dáva Bratislavčankám a Bratislavčanom istotu, že triediť sa oplatí a výrazne napomáha, ak k triedeniu pristúpia zodpovedne už vo svojich domácnostiach,“ vysvetlila hovorkyňa.

Týmto krokom sa Bratislave podarí ušetriť najmenej 1,5 milióna eur, čo predstavovali náklady mesta len na triedenie plastov a papiera Bratislavskou recyklačnou.

Riaditeľ útvaru správy mestských podnikov Ivan Peschl priblížil, že mestu sa po siedmich až ôsmich mesiacoch podarilo vyrokovať odkúpenie linky a odstúpenie od zmlúv dokopy za 3,9 milióna eur.

Bratislavská recyklačná s.r.o. bola predtým známa ako Vassal EKO. Vallo pripomenul škandál okolo nevýhodnej zmluvy, ktorú mesto s firmou uzavrelo v predchádzajúcich obdobiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny