Na hlavný obsah

Bratislavská župa mieni očkovať v nákupnom centre, kraj by sa už plošne nemal zatvárať

Najzraniteľnejším chcú tiež podávať tretiu dávku vakcíny.

Bratislavská župa mieni očkovať v nákupnom centre, kraj by sa už plošne nemal zatvárať
Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS). Foto: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) predstavil v utorok (7. 9.) nové opatrenia v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Podľa župana Juraja Drobu (SaS) boli samosprávy kľúčové pri testovaní i očkovaní a mali by dostať od štátu viac kompetencií pri vakcinácii obyvateľstva.

Droba avizoval, že plošné zatváranie kraja nie je v pláne. „Nechceme kraj zatvárať. Ak niečo zatvoríme, tak len určité časti, aj to veľmi selektívne a opatrne,“ podotkol župan. Rovnaký prístup bude mať župa aj ku školám v jej správe.

Hlavný lekár BSK Tomáša Szalaya poznamenal, že pre rozšírenie nákazlivejšieho delta variantu sa koronavírusom infikuje každý. „Pôvodný variant nakazil v priemere jedného až dvoch ľudí, pri variante delta sa bavíme o siedmich až ôsmich novoinfikovaných od jedného šíriteľa,“ vysvetlil Szalay a dodal, že výhodu budú mať zaočkovaní. „Očkovanie znižuje o 700 percent riziko hospitalizácie a úmrtia,“ dodal.

Tretia dávka pre najzraniteľnejších

Župa takisto uvažuje o poskytovaní tretej dávky vakcíny pre najstarších a najzraniteľnejších obyvateľov kraja. Podľa Drobu je to dôležité preto, aby mali najskôr zaočkovaní ľudia opäť dostatočnú hladinu protilátok.

Podpredseda kraja Juraj Štekláč priblížil, že v kraji je zaočkovaných 86 percent klientov domovov sociálnych služieb a 78 percent ich zamestnancov, čo pred treťou vlnou robí dobrú východiskovú pozíciu.

Samosprávny kraj chce tiež očkovať v nákupnom centre v Bratislave, v ktorom však zatiaľ nespresnil. „V súčasnosti sa o mieste takéhoto očkovania rozhoduje na základe komerčnej ponuky zo strany centier, pričom je veľmi dôležitá jeho lokalita. Musíme sa rozhodnúť, či chceme cieliť na obyvateľov Bratislavy, alebo okolitých miest,“ vysvetlil Droba.

V prípravnom štádiu je aj očkovanie v regiónoch pomocou mobilných jednotiek. Tie by mali jazdiť v pravidelných časoch na pravidelných tratiach, „aby si obyvatelia tej ktorej obce zvykli, že v piatok o druhej sa u nás očkuje,“ povedal Szalay.

Predstavitelia župy zároveň avizovali, že veľkokapacitné očkovacie centrá na Národnom futbalovom štadióne a poliklinike v Karlovej Vsi sú kedykoľvek pripravené opäť začať s vakcináciou. Stane sa tak, keď padne konečné rozhodnutie o podávaní tretích dávok, alebo ak bude v čakárni vysoký počet ľudí. Personál, ktorý v nich pomáhal s očkovaním, je ochotný v tom pokračovať.

Kraj spustí edukačnú kampaň

„Spomedzi ľudí, ktorí sa nezaočkovali, si až 59 percent myslí, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo. Ďalších 26 percent sa obáva negatívnych vedľajších účinkov, asi štvrtina sa jednoducho nechce podvoliť tlaku politikov a 15 percent mieni, že mladí a zdraví ľudia vakcíny nepotrebujú,“ predostrel Droba výsledky prieskumu, ktorý si nechala župa urobiť.

Kraj preto spúšťa informačnú kampaň, v rámci ktorej vo videách známe osobnosti kladú otázky o vývoji vakcín a samotnom očkovaní odborníkom. Tieto otázky pracovníci kraja vyzbierali z podnetov obyvateľov, ktorí nemajú dôveru k očkovaniu. Kampaň má za cieľ presvedčiť váhavých ľudí aj odporcov očkovania. Videá budú dostupné na webe kraja a jeho sociálnych sieťach.

Pandémia sa podľa Drobu stala predmetom politického boja. Župan tiež dodal, že odporcovia očkovania neprišli s alternatívnym riešením pandémie a očkovanie je podľa neho najúčinnejší spôsob boja proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny