Na hlavný obsah

Británia spustila očkovanie treťou dávkou vakcíny pre najzraniteľnejšie skupiny

Vek nie je rozhodujúcim faktorom.

Británia spustila očkovanie treťou dávkou vakcíny pre najzraniteľnejšie skupiny
Dve ženy s ochrannými rúškami čakajú na autobusovej zastávke na ulici Oxford Street v Londýne. Foto: TASR/AP

Vláda v Spojenom kráľovstve začala pozývať na očkovanie treťou dávkou. Kritéria sú prísne, dostať ju môžu iba ľudia s extrémne oslabenou imunitou. Podľa štatistiky ide o pol milióna obyvateľov. O očkovaní treťou dávkou pre bežnú populáciu kolégium odborníkov rozhodne ešte tento mesiac.

V Británii vek nerozhoduje o tom, či patríte, alebo nepatríte do najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov. Dôležitý je zdravotný stav.

„Chceme uprednostniť ľudí, ktorým (tretia dávka) môže zachrániť život. Prichádza jeseň a s ňou aj ďalšie kritické obdobie,“ poznamenal britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kolégium odborníkov odporúča ľuďom v rizikovej skupine očkovanie vakcínami od Moderny alebo Pfizer/BioNTech. Každý pacient sa však musí poradiť s ošetrujúcim lekárom.

„Nepoznáme zatiaľ všetky prínosy tretej dávky. Jedno je však isté: neublíži, no zvýši pacientom imunitu na podobnú úroveň, akú majú zdraví ľudia po očkovaní,“ uviedol podpredseda britského vakcinačného kolégia Anthony Harnden.

Kritici tretej dávky vyčítajú vládam vyspelých krajín, že uprednostňujú vlastné obyvateľstvo na úkor rozvojových štátov. Hlavným argumentom je, že práve v nich bude vírus ďalej mutovať a po čase môže opätovne zaútočiť práve v rozvinutých krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet