Na hlavný obsah

Britská polícia zadržala desiatky aktivistov, ktorí blokovali prístav v Doveri

Sú podozriví z prečinu narušenia verejného poriadku.

Britská polícia zadržala desiatky aktivistov, ktorí blokovali prístav v Doveri
Klimatickí aktivisti z hnutia Insulate Britain zablokovali vchod do doverského prístavu na juhu Anglicka. Foto: TASR/AP

Britská polícia zadržala desiatky aktivistov, ktorí v piatok (24. 9.) dočasne zablokovali prístup do dôležitého prístavu v Doveri na juhovýchode Anglicka. Informovala o tom agentúra AFP.

Zadržali 39 osôb, ktoré blokovali rušnú diaľnicu A20, v dôsledku čoho sa tvorili dlhé kolóny vozidiel smerujúcich do Doveru a odtiaľ ďalej trajektmi cez Lamanšský prieliv do Francúzska.

Osoby zadržané v súvislosti s blokádou doverského prístavu sú podozrivé z prečinu narušenia verejného poriadku a cestnej dopravy. Časť z nich sedela na ceste, až kým ich policajti nasilu neodviedli.

Dover je vôbec najrušnejším európskym prístavom v oblasti trajektovej dopravy, pripomína AFP. Prístav zostal napriek komplikáciám spôsobeným blokádou otvorený.

Protestnú blokádu zorganizoval aktivisti z hnutia Insulate Britain, ktorí si chcú takýmito nátlakovými akciami vynútiť razantnejšie opatrenia na ochranu klímy. Predovšetkým žiadajú, aby dala britská vláda zrekonštruovať a zatepliť domy po celej krajine s cieľom znížiť úniky tepla, a tým aj emisie skleníkových plynov.

Skupina Insulate Britain je odnožou známejšieho klimatického hnutia Extinction Rebellion. Od polovice septembra jej členovia už päťkrát zablokovali dopravu na londýnskom obchvate. Vláda už v piatok varovala, že voči účastníkom takýchto akcií bude postupovať razantnejšie než doteraz.  

Skupina sa verejnosti ospravedlnila za nepríjemnosti vyvolané piatkovou akciou. Podľa nej je to však jediný spôsob, ako upriamiť pozornosť vlády na kľúčový význam otázky zateplenia a prudkého zvyšovania cien energií v Spojenom kráľovstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet