Na hlavný obsah

Britský premiér Johnson začal rekonštrukciu svojho kabinetu

Zmeny sa už dotkli viacerých rezortov.

Britský premiér Johnson začal rekonštrukciu svojho kabinetu
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v stredu (15. 9.) začal dlho očakávanú reorganizáciu svojho kabinetu. Vo funkcii ministra zahraničných vecí skončí Dominic Raab, ktorý sa stane ministrom spravodlivosti a bude tiež podpredsedom vlády.

Z čela rezortu justície odchádza Robert Buckland, rezignáciu už oznámil tiež minister školstva Gavin Williamson a minister pre bývanie a miestne samosprávy Robert Jenrick. Konzervatívny premiér chce obmenou svojich najbližších spolupracovníkov začať nové obdobie svojej vlády, v ktorom sa sústredí na obnovu ekonomiky po pandémii koronavírusu, uviedla Johnsonova kancelária.

Premiér označil za jednu z priorít vlády boj s regionálnou nevyrovnanosťou v Spojenom kráľovstve, avšak jeho predvolebné sľuby museli ísť stranou pre koronavírus.

Mnoho členov doterajšieho kabinetu bolo v ostatných mesiacoch terčom silnej kritiky a Johnson v stredu začal proces reorganizácie vlády, s ktorým chcel podľa niektorých pozorovateľov začať už pred niekoľkými týždňami.

„Vieme, že verejnosť od nás chce, aby sme prišli s opatreniami, ktoré sa týkajú jej priorít. Preto sa chce premiér uistiť, že má k dispozícii ten pravý tím,“ povedal Johnsonov hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet