Na hlavný obsah

Bývalého katalánskeho premiéra Puigdemonta zadržali na Sardínii

Súd rozhodne, či ho vydajú do Španielska.

Bývalého katalánskeho premiéra Puigdemonta zadržali na Sardínii
Na snímke europoslanec a bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Polícia na Sardínii zadržala bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta. Oznámili to v noci na piatok (24. 9.) Puigdemontova poslanecká kancelária a jeho právni zástupcovia.

Podľa katalánskeho denníka La Vanguardia súčasného europoslanca zadržali na základe zatykača, ktorý vydal španielsky najvyšší súd. Politik by sa mal v piatok postaviť pred taliansky súd.

Puigdemont odcestoval na Sardíniu, aby sa zúčastnil folklórneho festivalu a rokoval s tamojšími politikmi. Sardínia totiž patrí k regiónom, kde sa časť politikov snaží presadiť nezávislosť od Talianska.

„Keď pristál na letisku v Alghere, tak ho zadržala polícia,“ uviedla vo vyhlásení Puigdemontova poslanecká kancelária. Súd v Sassari by mal potom rozhodnúť, či politika vydá do Španielska, alebo nie.

Puigdemont je členom Európskeho parlamentu, ktorý ho ale zbavil poslaneckej imunity. Proti takémuto rozhodnutiu podal katalánsky politik námietku na súd, ktorý o nej ešte nerozhodol.

Puigdemont trvalo žije v Belgicku, ktoré ho odmietlo vydať do Španielska. Tam ho prokurátori chcú súdiť za usporiadanie referenda o nezávislosti v októbri roku 2017 a ďalšie aktivity v prospech nezávislosti Katalánska.

Za usporiadanie referenda v roku 2017 odsúdili aj ďalších členov vtedajšej katalánskej vlády, a to na mnoho rokov väzenia. Tento rok v júni španielska vláda schválila milosť uväzneným katalánskym politikom a prepustili ich na slobodu. Milosť sa ale nevzťahuje na Puigdemonta ani ďalších obvinených politikov, ktorí pred súdom utiekli do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet