Na hlavný obsah

Červenou čiarou je pre mňa spravodlivosť, reagoval premiér Heger na slová Kollára

Obetoval by pre ňu aj ústavnú väčšinu.

Červenou čiarou je pre mňa spravodlivosť, reagoval premiér Heger na slová Kollára
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Koalícia jasne deklaruje, že chce, aby na Slovensku boli nájomné byty. Čaká však na riešenie od podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého (Sme rodina), ktoré bude spĺňať kvalitatívne parametre. Uviedol to v stredu (22. 9.) pred rokovaním vlády premiér Eduard Heger (OĽANO).

Reagoval tak na utorkové (21. 9.) slová predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý pripustil, že jeho hnutie môže opustiť vládnu koalíciu, ak partneri nepodporia ich návrhy. „Ak nám neprejdú štátne nájomné byty alebo sa neurobí exekučná amnestia, budeme sa možno porúčať sami,“ pripustil Kollár a zopakoval, že červenou čiarou je preňho aj rušenie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Heger potvrdil, že sa o téme nájomných bytov diskutuje. Momentálne však podľa neho nemá návrh Holého dostatočnú kvalitu, aby prešiel parlamentom. Považuje ho za deficitný.

„Nikdy neurobím obchod v koalícii na úkor spravodlivosti. Ja sa prosto myšlienky spravodlivosti nevzdám, považujem to za kľúčové pre Slovensko,“ vyjadril sa Heger s tým, že pokojne pre to obetuje aj ústavnú väčšinu. „Pre mňa je červená čiara spravodlivosť,“ dodal.

Premiér tak nevylúčil vládu bez Sme rodina. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zase uviedol, že témy ako napríklad aj výstavba nájomných bytov „musia ísť nateraz bokom“.

Prioritou súčasnosti je preňho debata o riešeniach, ktoré odstránia pochybnosti o spravodlivosti trestnoprávnych procesov a vyšetrovaní závažných trestných činov. „Podstata je paragraf 363 a spravodlivosť,“ zdôraznil Matovič.

V tejto súvislosti tiež prezradil, že odborná pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát má už pripravených „asi desať riešení, ktoré zásadným spôsobom pomôžu spravodlivosti“. Má prísť aj s ďalšími a nasledovať bude verejná debata.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na Kollárove slová poznamenala, že „keď niekto každý druhý deň odchádza z koalície, nie je to zaujímavé ani uveriteľné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko