Na hlavný obsah

Českí vedci vyvinuli nový rýchlotest na protilátky proti koronavírusu

Pracovali na ňom 7 mesiacov.

Vedci z Českej akadémie vied vyvinuli nový rýchly krvný test na protilátky proti koronavírusu. Je zameraný na tzv. Spike proteín, na ktorý sa zameriavajú aj vakcíny. Vedci podpísali už aj zmluvu s farmaceutickou firmou, ktorá patrí do amerického koncernu. Po tom, ako test oficiálne zaregistrujú v Európskej únii, môžu ho začať predávať.

Českí vedci spojili svoje sily a vyvinuli nový test na určovanie protilátok proti koronavírusu. Pracovali na ňom 7 mesiacov. Tvrdia, že je presnejší, rýchlejší a dokonca aj lacnejší ako ostatné testy.

„Zamerali sme sa na protilátky, ktoré majú priamo vplyv na ochranu človeka pred koronavírusom. Tento test je možné prevádzať v každom klinickom laboratóriu, je relatívne rýchly a je oveľa presnejší ako používané rýchlotesty,“ povedal Pavel Šácha z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky.

Kým pri ostatných testoch je potrebné špeciálne vybavenie v laboratóriu a vyhodnotenie vzorky môže trvať aj 3 dni, pri tomto teste trvá 3 hodiny a špeciálne vybavenie netreba.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet