Na hlavný obsah

Česko finančne podporuje natáčanie filmov na svojom území

Investície do zahraničných štábov sa Čechom vrátia.

Česko si obľúbili zahraniční filmári. Aj preto, že im štát vráti až 20 percent nákladov, ktoré minú na nakrúcanie. Okrem toho ich láka i kvalitná pracovná sila. Práve tá spoluvytvárala filmy ako Spiderman, bondovku Casino Royale či Mission Impossible. Česko ročne na filmové stimuly vyčlení viac ako miliardu korún (asi 39 miliónov eur). Vie, že sa mu investície sedemnásobne vrátia.

V Prahe aktuálne natáča americký herec Orlando Bloom. V barrandovských štúdiách sa prechádza v kulisách veľkolepého projektu spoločnosti Amazon – Carnival Row. V lete zas časť Prahy zablokovali tvorcovia aktuálne najdrahšieho filmu Netflixu The Gray Man.

„Najdôležitejšie na tom celom je, že produkcie svoje vlastné finančné prostriedky utrácajú na českých ľudí, české služby, české suroviny a české nákupy. Je to o tom, že my im dávame vratku len na to, čo je české,“ uviedla riaditeľka Štátneho fondu kinematografie ČR Helena Bezděk Franková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na filme The Gray Man pracoval 450-členný štáb a 5 000 komparzistov. Producenti tu za 17 dní utratili 700 miliónov korún (zhruba 27,5 milióna eur). To, v čom má Česko prevahu oproti Poľsku či Rumunsku, je najmä kvalita a profesionalita filmového štábu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet