Na hlavný obsah

Čínsky prezident sľúbil zastaviť výstavbu nových uhoľných elektrární v zahraničí

Ide o súčasť ekologického plánu.

Čínsky prezident sľúbil zastaviť výstavbu nových uhoľných elektrární v zahraničí
Čínsky prezident Si Ťin-pching prehovoril na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN prostredníctvom videa. Foto: SITA/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching sľúbil vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN, že jeho krajina nebude budovať nové uhoľné elektrárne v zahraničí. Vo svojej reči potvrdil záväzok, že Čína dosiahne uhlíkovú neutralitu pred rokom 2060, uviedla agentúra Reuters.

„Čína podporí rozvojové krajiny v budovaní ekologického a nízkoemisného hospodárstva a nebude budovať nové uhoľné elektrárne v zahraničí,“ povedal Si.

Podľa agentúry Reuters čínske rozhodnutie môže viesť k výraznému obmedzeniu financovania nových uhoľných elektrární v chudobnejších krajinách. Podobný záväzok pred rokom ohlásili Japonsko a Južná Kórea. Peking bol pod medzinárodným tlakom, aby prijal podobné opatrenia.

Čínsky sľub privítal americký vládny splnomocnenec Kerry. Podľa neho ide o dobrý začiatok pred klimatickým samitom OSN, ktorý sa tento rok uskutoční v Glasgowe.

Americký prezident Joe Biden pred Valným zhromaždením vyzval svetové krajiny na väčšiu spoluprácu v oblasti ekológie. Uviedol tiež, že jeho vláda chce navýšiť finančné prostriedky určené chudobnejším krajinám na zníženie emisií. Ak to schváli Kongres, rozpočet by sa mal zdvojnásobiť na 11,4 miliardy dolárov (zhruba 9,7 milióna eur) ročne.

Vystúpenie amerického aj čínskeho prezidenta privítal generálny tajomník OSN Guterres. Dodal však, že v otázkach klímy má svet pred sebou ešte dlhú cestu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet