Na hlavný obsah

Prieskum ukázal, aké konšpiračné teórie sú rozšírené medzi Slovákmi

Veria im viac nezamestnaní a ľudia s nižším vzdelaním.

Prieskum ukázal, aké konšpiračné teórie sú rozšírené medzi Slovákmi
Teroristický útok na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku z 11. septembra 2001. Foto: TASR/AP

Každý desiaty Slovák verí tomu, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 slúži na čipovanie ľudí. Ukázal to prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS. Najznámejším konšpiračným teóriám má tendenciu dôverovať viac ako 20 percent opýtaných. O existencii alternatívnej reality sú presvedčení najmä ľudia žijúci na strednom a východnom Slovensku.

Prieskum dal respondentom na výber z niektorých najznámejších konšpirácii. Slováci najviac veria tej, že útoky na budovy Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001 boli riadené vládou USA.

Alternatívnym teóriám veria skôr ľudia s nižším vzdelaním

Nasleduje teória o tom, že lietadlá vypúšťajú na ľudí jedovaté látky, alebo tvrdenie, že Američania na Mesiaci nikdy neboli a ide len o štúdiové zábery. Verí im približne pätina Slovákov. Aj to je výsledok prieskumu z prvého septembrového týždňa na reprezentatívnej vzorke 1 018 respondentov.

„Sú to ľudia vo veku od 30 do 59 rokov, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním. So základným alebo stredným vzdelaním bez maturity,“ ozrejmil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK.

Títo ľudia pochádzajú častejšie z menších obcí, najmä z Banskobystrického kraja, alebo z východu krajiny. Alternatívnej realite veria vo veľkej miere nezamestnaní, naopak, skoro vôbec nie študenti.

Koho volia prívrženci konšpirácií?

Prieskum sa pýtal aj na politické preferencie. „Ľudí, ktorí majú sklony veriť alternatívnym teóriám nájdeme najmä medzi voličmi strany ĽSNS, Smer-SD alebo hnutie Republika. Naopak, ak sa pozrieme napríklad na voličov strany SaS alebo Progresívneho Slovenska, tak zistíme, že medzi voličmi týchto politických strán takmer vôbec nenájdeme ľudí, ktorí majú sklony veriť takýmto alternatívnym teóriám,“ dodal Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK.

Sociologička Zuzana Kusá hovorí, že presvedčenia ľudí sú do veľkej miery súčasťou identity daného človeka. „Preto tí, ktorí nedôverujú určitým aktérom, globálnym hráčom, vládam, tak celkom radi siahajú po informáciách, ktoré potvrdzujú tú ich nedôveru.“

Prieskum tiež ukázal, že  medzi tými, ktorí majú tendenciu veriť alternatívnym faktom, nájdeme len 51 percent tých, ktorí pozitívne vnímajú súčasného pápeža Františka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko