Na hlavný obsah

Covidových pacientov pribúda, rastie aj počet ľudí na jednotke intenzívnej starostlivosti

Nemocnice sú však lepšie pripravené na tretiu vlnu.

V nemocniciach je hospitalizovaných 179 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Z nich niečo viac ako 12 percent sú plne zaočkované osoby. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 14 pacientov.

Hospitalizovaní sú väčšinou nezaočkovaní alebo zaočkovaní len prvou dávkou. Väčšinou ide o starších pacientov, ktorí majú aj iné závažné ochorenia.

„Delta variant je výrazne infekčnejší, čiže predpokladáme, že strmosť bude vyššia ako v predchádzajúcej druhej vlne. Niektorí hovoria, že to bude v októbri, niektorí vravia, že to bude až koncom novembra, začiatkom decembra,“ uviedol Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od pondelka (13. 9.) bude medzi červenými okresmi aj popradská či košická nemocnica. V Poprade majú jedného covidového pacienta napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu. V Košiciach je situácia najhoršia v rámci celého Slovenska.

„Počas tohto týždňa máme hospitalizovaných od 27 do 31 covidových pacientov, šiesti sú momentálne v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácií, ďalších 7 pacientov potrebuje vysokoprietokový kyslík. Prvú menšiu reprofilizáciu sme museli urobiť už počas víkendu,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Monika Krišková.

Zdravotníci sú lepšie a kvalitnejšie pripravení aj vďaka novým informáciám o liečebných postupoch. K dispozícii sú aj tzv. monoklonálne protilátky. Tieto lieky znižujú o 60 až 80 % možnosť, že sa starší alebo vážne chorí pacienti dostanú do nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko