Na hlavný obsah

Dali jej dve rôzne vakcíny, no nebrali ju ako plne zaočkovanú

NCZI o prípade mlčí.

Dobrovoľne sa dala zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, no to, čo nasledovalo, nečakala. Miroslavu z Dolného Kubína zaočkovali dvoma rôznymi vakcínami. Zdravotné problémy síce nemala, no covidové pasy jej napriek tomu komplikovali život. Štát jej dlho nevedel pomôcť a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) o prípade mlčí.

Miroslavu v máji zaočkovali prvou dávkou od spoločností Pfizer/BioNTech v Dolnom Kubíne. Pre pracovnú vyťaženosť si v júni zmenila miesto druhého očkovania do Bratislavy. Po mesiaci zistila, že ju zaočkovali dvoma rôznymi vakcínami.

„Aj v prvom, aj v druhom covidovom pase mam napísané 1/2 a 1/2 … zistila som, že v jednom pase je vakcína Pfizer a v druhom je vakcína Moderna,“ vysvetlila Miroslava Vilčeková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Stalo sa to v čase, keď kombinácia vakcín na Slovensku nebola povolená. Dnes je situácia síce iná, no dve mRNA vakcíny, čo Pfizer a Moderna sú, stále nemožno kombinovať.

Problém riešila priamo s NCZI. Na infolinke jej dlho nedvíhali a na email neodpovedali. Podobne postupovali aj voči štábu RTVS. Hovorkyňa poslala len krátke stanovisko, podľa ktorého už žiadny problém u Miroslavy neevidujú. No na konkrétne otázky nechceli odpovedať.

„Pani Miroslava sa neprehlásila do Bratislavy, ale zrušila svoju rezerváciu termínu a znovu sa zaregistrovala. Tým pádom ju systém NCZI bral ako nového pacienta a pridelil jej najbližší voľný termín na 1. dávku. Pani to mala uvedené aj v pozývacej sms ako Moderna 1,“ vysvetlila v stanovisku Poliklinika Mýtna, kde Miroslava dostala druhú vakcínu.

Kto v tomto prípade pochybil, nateraz nie je jasné. Isté je iba to, že Miroslave po záujme RTVS covidové pasy upravili. Pri druhej vakcíne jej svieti 2/2, podľa čoho je administratívne plne zaočkovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko