Na hlavný obsah

Dejiny Slovenska ho pozývajú, aby bolo posolstvom pokoja, povedal pápež František

Pápež v príhovore hovoril o dejinách i pandémii.

Dejiny Slovenska ho pozývajú, aby bolo posolstvom pokoja, povedal pápež František
Pápež František počas príhovoru v prezidentskej záhrade. Foto: TASR

Pápež František sa po nedeľňajšom (12. 9.) prílete na Slovensko sa v pondelok (13. 9.) opäť stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci. V pondelok ešte Svätého Otca čaká stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave a predstavenými Štátneho sekretariátu.

Popoludní bude na návšteve centra Betlehem, ktoré sa stará o bezdomovcov a opustených. Neskôr sa stretne na Rybnom námestí so židovskou komunitou, program zavŕši stretnutím s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO).

Dejiny pozývajú Slovensko, aby bolo posolstvom pokoja

„Od Veľkej Moravy až po Uhorské kráľovstvo, od Československej republiky až po dnešok ste sa uprostred nie malého počtu skúšok dokázali pokojamilovným spôsobom integrovať a odlíšiť. Pred 28 rokmi svet obdivoval nekonfliktný zrod dvoch nezávislých krajín,“ povedal pápež František počas príhovoru po stretnutí s prezidentkou.

„Tieto dejiny pozývajú Slovensko, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. A čo všetko naznačuje veľký modrý pás na vašej zástave, ktorý symbolizuje bratstvo so slovanskými národmi. Bratstvo potrebujeme, aby sme mohli podporovať integráciu, ktorá sa stáva stále dôležitejšou. Je naliehavé práve teraz vo chvíli, keď po tvrdých mesiacoch pandémie očakávame, spolu s mnohými ťažkosťami, vytúžený nový štart ekonomiky,“ uviedol pápež a varoval pred pokušením zisku a prechodnou eufóriou, ktorá namiesto spájania rozdeľuje.

Hlava katolíckej cirkvi v príhovore pripomenula aj slovenské osobnosti, ktoré museli byť počas dejín v uhorskej monarchistickej, komunistickej či ľudáckej totalite pre svoje presvedčenie vo väzení. „Vaše dejiny v sebe zahŕňajú toľkých spisovateľov, básnikov a ľudí kultúry, ktorí boli soľou tejto krajiny. A ako soľ na ranách páli, tak aj ich životy často prešli skúškou utrpenia. Koľko slávnych osobností bolo zavretých vo väzení, ale vo vnútri zostali slobodní, čím ukázali žiarivý príklad odvahy, dôslednosti a vzdorovania nespravodlivosti!“ povedal.

Pandémia je výzvou na prehodnotenie životného štýlu

Pandémia koronavírusu podľa pápeža ukázala, aké ľahké je sa rozdrobiť a myslieť len na seba. Hlava katolíckej cirkvi preto vyzvala, aby ľudia uznali, že všetci sú krehkí a navzájom sa potrebujú. „Nikto sa nemôže izolovať ako jednotlivci ani ako národy. Prijmime túto krízu, ako výzvu prehodnotiť náš životný štýl. Nemá zmysel sťažovať sa na minulosť, treba si vyhrnúť rukávy a spolu budovať budúcnosť. Želám vám, aby ste to urobili s pohľadom upretým nahor, ako keď sa pozeráte na vaše nádherné Tatry.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko