Na hlavný obsah

Developeri plánujú ďalšiu výstavbu v Tatrách. Ochranári namietajú

V Tatranskej Lesnej má vyrásť apartmánový komplex.

Ďalší mega-komplex vo Vysokých Tatrách. Developeri chcú v Tatranskej Lesnej postaviť apartmány s podzemnými garážami. Ide o pozemok v treťom stupni ochrany, kde rastie nový les. Podľa investora projekt rešpektuje prírodu a bude novodobým odkazom na tatranského architekta Gedeona Majunkeho.

Spolumajiteľ penziónu v Tatranskej Lesnej Pavel Šutiak zostal zaskočený, keď mu noví majitelia susedného pozemku oznámili svoje stavebné zámery.

„Z tohto tu vznikne sídlisko, ako ho poznáme v Petržalke či v Poprade. Prakticky tieto stromy, ktoré po kalamite v roku 2004 vyrástli do takej veľkosti, budú zrezané a pozemky vyhladené,“ vysvetlil Šutiak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Developer získal pozemok v Tatranskej Lesnej len vlani. Potvrdil plán postaviť tri apartmánové domy a pod povrchom ukryté parkovisko. Za každý vyrezaný strom vraj vysadí minimálne dva nové.

„Projekt bude plne rešpektovať územný plán, ochranu prírody a bude spĺňať aj ekologické aspekty modernej architektúry. Veľká časť pozemku bude prerobená na novú zelenú zónu a park,“ uviedol Martin Seman, konateľ spoločnosti plánujúcej výstavbu.

Apartmány tu chcel stavať ešte pôvodný vlastník pozemku, riaditeľ kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan. Na základe jeho žiadosti mesto v roku 2010 projekt zapracovalo do územného plánu. Kladné stanovisko získal aj od ministerstva životného prostredia po posúdení vplyvov na životné prostredie.

Riaditeľ tatranských ochranárov potvrdil, že k projektu už pripravujú vyjadrenie. Upozorňuje, že každá ďalšia nová budova v Tatrách znamená väčší nápor na vodu, dopravu, odpad a zmenšovanie územia pre chránené živočíchy.

„Požiadali sme mesto Vysoké Tatry, aby vyhlásilo stavebnú uzáveru na celom svojom území. Dovtedy, dokiaľ sa nepredloží generel únosnosti tohto územia. Žiaľ, mesto Vysoké Tatry nám túto požiadavku zamietlo,“ povedal riaditeľ Štátnej ochrany prírody Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny