Na hlavný obsah

Do škôl nastúpilo vyše 65 000 prvákov. Gröhling hlási veľký záujem o samotesty

Chýbajúce testy budú postupne dopĺňať.

Do škôl nastúpilo vyše 65 000 prvákov. Gröhling hlási veľký záujem o samotesty
Snímka z otvorenia nového školského roka 2021/2022. Foto: TASR

Začal sa nový školský rok 2021/2022. Do základných a stredných škôl nastúpilo 706 825 žiakov, po prvý raz zasadlo do lavíc 65 622 prvákov základných škôl.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sľúbil, že školy sa už plošne zatvárať nebudú a testovanie bude dobrovoľné. Chod škôl sa bude riadiť školským semaforom a vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Návrat po dlhých prázdninách

Pred ZŠ Milana Hodžu v bratislavskom Starom Meste začali prichádzať žiaci a ich rodičia už pred pol ôsmou. Všetky deti mali rúška.

„Teším sa. Idem prvýkrát a netuším, čo ma čaká,“ povedal jeden z prváčikov pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. „Je to také zvláštne, boli stále prázdniny a zrazu sa ide do školy,“ nadviazala naňho žiačka základnej školy.

„Minulý rok som sa učila aj z domu, nebolo to ale také dobré ako škola. Ťažšie sa mi porozumievalo cez počítač,“ dodala ďalšia zo žiačok. „Uvidím kamarátov, len sa bojím, aká bude pani učiteľka,“ uzavrelo posledné zo spovedaných detí.

Rozličný záujem o testy

Do tejto školy chodí 430 detí a 30 škôlkarov, kým vchádzali do školy, ich rodičia čakali v rade na testy, ktoré si objednali.

„Spolu máme teraz 147 kloktacích testov, objednali sme aj 250 samotestov, z nich ale zatiaľ neprišiel ani jeden,“ uviedla riaditeľka školy Etela Hessová.

Záujem rodičov je rôzny. V Bystranoch chodí do základnej školy 440 detí z obce i osady, mnohé sú bez internetu. „Prostredníctvom obecného rozhlasu sme ponúkali túto možnosť rodičom od 17. augusta. Bohužiaľ, záujem neprejavil ani jeden z rodičov,“ skonštatovala riaditeľka Júlia Čurillová.

Podľa Gröhlinga budú chýbajúce testy postupne dopĺňať. „Definitívny záujem je 80 326 kloktacích testov. Čo sa týka samotestov, ostal som veľmi prekvapený z obrovského záujmu. Hýbe sa to od 53 do 67 %. Prioritne by sa to malo týkať viac ako 400 000 žiakov,“ spresnil.

Prvý školský deň mal rôzne podoby – v obci Povina na Kysuciach založili novú tradíciu – prváci si ráno zasadili ovocné stromčeky. „Počas deviatich rokov si budú zberať vlastnú úrodu z vlastných stromčekov. O stromčeky sa budú starať aj školník, aj triedna učiteľka so svojimi žiakmi,“ vysvetlila starostka Alena Dudeková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko