Na hlavný obsah

Dosiaľ nezverejnenú nahrávku Johna Lennona vydražili za 50 000 eur

Ide o dlhý rozhovor s dvomi piesňami.

Dosiaľ nezverejnenú nahrávku Johna Lennona vydražili za 50 000 eur
Dražba dosiaľ nezverejnenej nahrávky Johna Lennona v Dánsku. Foto: SITA/AP

Kazeta s nahrávkou doteraz nezverejnenej piesne Johna Lennona sa na aukcii v Dánsku predala za 50 000 eur. Informovala o tom agentúra DPA. Nahrávku urobila v roku 1970 skupina dánskych stredoškolákov, ktorí s Lennonom a jeho manželkou Yoko Ono robili rozhovor pre školský časopis.

Vzácnu polhodinovú nahrávku ponúkla na predaj aukčná sieň Bruun Rasmussen. Pochádza z archívu Karstena Höjena, ktorý spolu s ďalšími študentmi v januári 1970 spovedal Lennona a rozhovor vtedy nahral.

Lennon a Yoko Ono na prelome rokov 1969 a 1970 bývali v Dánsku, aby vyriešili opatrovníctvo vtedy päťročnej Kyoko, ktorú mala Yoko Ono z manželstva s americkým producentom Anthonym Coxom.

Rozhovor sa podľa Höjena odohrával v uvoľnenej atmosfére a Lennon dokonca so študentmi tancoval okolo vianočného stromu. Následne člen kapely The Beatles, ktorá krátko potom oznámila rozpad, spolu s Yoko Ono zaspievali slávnu pieseň Give Peace A Chance. Pridali aj krátku melódiu s názvom Radio Peace, ktorá vznikla ako znelka pre rozhlasovú stanicu.

„Tá stanica ale nikdy nezačala vysielať a pieseň nikdy nezverejnili. Nevieme o tom, že by bola nahraná ešte niekde inde ako na našej kazete,“ povedal pre BBC Höjen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet