Na hlavný obsah

Poľský prezident Duda vyhlásil výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom

Podobné opatrenia prijali aj Litva a Lotyšsko.

Poľský prezident Duda vyhlásil výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom
Súčasný stav migrácie na hraniciach Poľska a Bieloruska. Foto: SITA/AP

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil vo štvrtok (2. 9.) výnimočný stav v pásme priliehajúcom k hraniciam s Bieloruskom. Požiadala o to vláda, ktorá argumentuje prílevom migrantov prichádzajúcich cez Bielorusko. Výnimočný stav, prinášajúci obmedzenie ústavných slobôd, má trvať 30 dní v 183 obciach na východe krajiny, informovala televízia TVN 24.

Minsk sa podľa Varšavy snaží destabilizovať situáciu v Poľsku, uviedla poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu. Podobné opatrenia predtým prijali aj Litva a Lotyšsko – rovnako čeliace prílivu migrantov.

„Som presvedčený, že vzhľadom na ohrozenie ide racionálny a adekvátny krok. Situácia je nebezpečná a musíme sa na ňu pripraviť. Chceme režimu bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka ukázať, že metódy, ktoré mieni uplatniť, nebudú fungovať,“ vyhlásil minister vnútra Mariusz Kamiňski.

Poľská pohraničná stráž uviedla, že len v auguste prekazila približne 3 500 pokusov o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice.

Výnimočný stav podľa Varšavy umožní zvýšiť kontrolu hranice. V uvedenej oblasti pritom nebude možné organizovať demonštrácie, protesty, výlety a podobne, upozornil už v utorok (31. 8.) minister Kamiňski. „Ak by sme uvoľnili hranice, budeme mať státisíce utečencov v Európskej únii,“ vyhlásil vtedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet