Na hlavný obsah

EMA by mala čoskoro rozhodnúť o tretej dávke vakcíny proti covidu

Viaceré krajiny už s jej aplikáciou začali.

EMA by mala čoskoro rozhodnúť o tretej dávke vakcíny proti covidu
Ilustračná snímka - zdravotník naťahuje vakcínu do injekcie. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Európska lieková agentúra (EMA) začiatkom októbra zverejní svoje rozhodnutie týkajúce sa možného použitia tzv. posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech. Informovala o tom vo štvrtok (23. 9.) agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj.

Pôjde o prvé rozhodnutie tohto európskeho regulačného úradu vo veci aplikovania tretích dávok proticovidových vakcín.

Američania už tretiu dávku povolili

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA)  v stredu (22. 9.) odobril podávanie tretej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer pre ľudí starších ako 65 rokov, rizikové skupiny a osoby najviac vystavené nákaze koronavírusom.

„Rozhodnutie EMA týkajúce sa tretej dávky vakcíny sa očakáva začiatkom októbra,“ uviedol nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters.

Spoločnosť Pfizer toto tvrdenie odmietla komentovať a Reutersu sa bezprostredne nepodarilo zastihnúť nikoho z firmy BioNTech.

Viaceré krajiny už tretiu dávku podávajú

Údaje o posilńujúcej dávke svojej očkovacej látky zrejme čoskoro poskytne Európskej liekovej agentúre aj spoločnosť Moderna.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pritom začiatkom septembra uviedlo, že v súčasnosti nie je nutné podávať podporné dávky pre plne zaočkovaných ľudí. O tretej dávke by sa podľa ECDC malo zatiaľ uvažovať iba v prípade osôb s oslabenou imunitou.

Mnohé európske krajiny sa však už rozhodli podávať tretiu dávku vakcíny aj napriek tomu, že EMA o jej podávaní ešte oficiálne nerozhodla. Proti koronavírusu je v súčasnosti zaočkovaných viac ako 70 percent obyvateľov krajín Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet