Na hlavný obsah

Energetickou chudobou trpí viac ako 20 percent slovenských domácností

Štát im chce pomôcť špeciálnymi tarifmi.

Aby domácnosti pocítili zdražovanie energií čo najmenej, ministerstvo hospodárstva pripravilo balík viac ako desiatich opatrení. Predstaviť ich síce mieni až v piatok (1. 10.), avšak jedno z nich minister Richard Sulík (SaS) už načrtol. Ide o špeciálne tarify pre ľudí, ktorí trpia energetickou chudobou. Kto do tejto kategórie patrí, štát zatiaľ nevie.

Energetickou chudobou sú najviac ohrozené domácnosti nezamestnaných, poberateľov sociálnych dávok alebo aj jedného rodiča s deťmi. „Ide tiež o viacpočetné alebo viacdetné domácnosti a určite aj domácnosti seniorov,“ povedala analytička z Wood & Company Eva Sadovská.

„Energetická chudoba nastáva vtedy, keď nemáme dosť finančných prostriedkov na to, aby sme si napríklad dostatočne vykúrili byt alebo aby sme mali dostatočné finančné prostriedky na energie,“ dodala analytička.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) udáva, že takýchto domácností je na Slovensku viac ako 20 percent. Podľa našich zákonov však takýto problém akoby neexistoval.

„Na Slovensku legislatíva presne nepozná tento pojem energetickej chudoby, nepozná ani presné kritériá a podobne aj v Európskej únii nie je nejaká jednotná definícia,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko