Na hlavný obsah

Enviroaktivisti blokujú prístav v anglickom Doveri, tvoria sa tam dlhé kolóny

Protestujú proti palivovej chudobe.

Enviroaktivisti blokujú prístav v anglickom Doveri, tvoria sa tam dlhé kolóny
Na ilustračnej snímke britskí enviroaktivisti blokujú prístav v Doveri. Foto: SITA/AP

Klimatickí aktivisti z hnutia Insulate Britain zablokovali v piatok (24. 9.) vchod do doverského prístavu na juhu Anglicka. Informovala o tom agentúra DPA.

Zhruba 40 ľudí zablokovalo cestu A20. To viedlo k tomu, že vozidlá pokúšajúce sa dostať cez Lamanšský prieliv uviazli v dlhých zápchach.

„Dnes ráno blokujeme Dover, aby sme zdôraznili, že palivová chudoba zabíja ľudí v Doveri i v celej Británii,“ povedal nemenovaný hovorca skupiny, ktorá žiada, aby vláda zateplila a rekonštruovala domy v celom Spojenom kráľovstve s cieľom znížiť emisie skleníkových plynov.

Doverský prístav vo vyhlásení uviedol, že napriek komplikáciám zostáva naďalej otvorený. „Potvrdzujeme, že demonštranti blokujú vstup do prístavu. Venujte preto svojej ceste dostatok času a informujte sa u svojho trajektového operátora o prípadných zmenách,“ píše sa vo vyhlásení.

Skupina Insulate Britain je odnožou známejšieho klimatického hnutia Extinction Rebellion (XR). To založili v roku 2018 v Británii a združuje klimatických aktivistov, ktorí pomocou občianskej neposlušnosti zameriavajú pozornosť širokej verejnosti na nečinnosť v otázke globálneho otepľovania.

XR pravidelne organizuje demonštrácie zamerané proti bankám, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám. Skupina Insulate Britain sa snaží okrem klimatických cieľov upriamiť pozornosť aj na tzv. palivovú chudobu. Pod týmto pojmom sa v Spojenom kráľovstve rozumie prudké zvyšovanie cien energií, ktoré sa najviac odráža v zhoršenej kvalite života najmä u chudobných vrstiev obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet