Na hlavný obsah

Etiópia vyhostila siedmich pracovníkov OSN

Mali zasahovať do vnútorných vecí tohto afrického štátu.

Etiópia vyhostila siedmich pracovníkov OSN
KK10 New York - Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reèní poèas rozpravy na 76. Valnom zhromaždení (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku 22. septembra 2021. FOTO TASR/AP Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy addresses the 76th Session of the U.N. General Assembly Wednesday, Sept. 22, 2021. (Eduardo Munoz/Pool Photo via AP) Foto: TASR/AP

Etiópia vyhostila 7 vysokopostavených pracovníkov Organizácie Spojených národov (OSN) za údajné zasahovanie do jej vnútorných záležitostí. S odvolaním sa na etiópske ministerstvo zahraničných vecí o tom vo štvrtok (30. 9.) informovala agentúra Reuters. Tento týždeň OSN oznámila, že státisíce ľudí v severoetiópskej oblasti Tigraj trpia hladomorom.

Medzi vyhostenými majú byť šéfovia Detského fondu OSN (UNICEF) v Etiópii a Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Z Etiópie musia podľa ministerstva odísť do 72 hodín.

Tigraj je od vlaňajšieho novembra dejiskom bojov medzi etiópskymi vojakmi a príslušníkmi Tigrajského ľudovodemokratického frontu (TPLF). Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths v pondelok povedal, že trojmesačná blokáda ohrozuje dodávky humanitárnej pomoci a do Tigraja sa dostáva len desatina potrebného množstva.

Etiópske úrady potom obvinili nemenovaných humanitárnych pracovníkov z napomáhania tigrajským oddielom i z ich vyzbrojovania, ale neposkytli o tom žiadne dôkazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet