Na hlavný obsah

Eurokomisia chce pokutou prinútiť Poľsko k poslúchnutiu príkazu súdu EÚ

Do Varšavy poslala list.

Eurokomisia chce pokutou prinútiť Poľsko k poslúchnutiu príkazu súdu EÚ
Na snímke žena kráča do budovy Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Európska komisia v utorok (7. 9.) požiadala Súdny dvor Európskej únie, aby vymeral pokutu Poľsku, pretože sa nepodriadilo súdnemu príkazu, ktorý požaduje zastavenie činnosti orgánu trestajúceho poľských sudcov.

Komisia uviedla, že Poľsko by malo každý deň platiť súdom určenú sumu, kým neposlúchne príkaz. Zároveň poslala do Varšavy list, ktorým vyzvala poľské úrady na rešpektovanie verdiktov súdu EÚ.

Poľská vláda sa s exekutívou EÚ dlhodobo prie o svoju justičnú reformu, ktorej časti podľa Bruselu obmedzujú nezávislosť poľských súdov. Najvyšší orgán justície EÚ v polovici júla konštatoval, že disciplinárna komora, ktorá rozhoduje o postavení sudcov a prokurátorov, ich trestnom stíhaní a prípadnom uvalení väzby, nie je v súlade s právom Únie, a nariadil Poľsku, aby jej činnosť pozastavilo.

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski pred mesiacom uviedol, že úrady zrušia disciplinárnu komoru v rámci ďalších krokov spojených s reformou. Komisia chce prostredníctvom pokuty docieliť, aby sľub uviedol do praxe.

Poľská vláda väčšinu námietok Komisie, s ktorými sa stotožňuje aj viacero členských štátov EÚ, odmieta ako zasahovanie do zvrchovanosti krajiny. Poľský ústavný súd v posledných mesiacoch opakovane odkladá rozhodnutie o tom, či je právo Únie nadradené ústave krajiny.

Poľská opozícia sa pre prehlbujúci sa spor obáva, že konzervatívne nacionalistická vládnuca strana môže nasmerovať krajinu na cestu z európskeho bloku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet