Na hlavný obsah

Európska komisia eviduje list Smeru. Živými kauzami sa ale všeobecne nezaoberá

Strana žiada, aby EK začala konať voči slovenskej vláde.

Európska komisia eviduje list Smeru. Živými kauzami sa ale všeobecne nezaoberá
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

List adresovaný stranou Smer-SD so žiadosťou, aby Európska komisia (EK) začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu, sa dostal k podpredsedníčke EK pre hodnoty a transparentnosť Věre Jourovej prostredníctvom Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Podľa informácií TASR exekutíva EÚ na augustový list zaslala odpoveď Zastúpeniu Európskej komisie v SR a aj predsedovi Smer-SD Robertovi Ficovi.

Európska komisia sa všeobecne nezaoberá „živými“ kauzami v členských krajinách EÚ, svoje zistenia a upozornenia z oblasti ľudských práv a právneho štátu predkladá v súhrnnej každoročnej správe o stave právneho štátu, ktorú vydáva pre všetky členské krajiny.

Ako pre TASR uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku Ingrid Ludviková, ZEK s poslancom Ficom v minulosti komunikovalo.

„Dianie na Slovensku podrobne sledujeme a informujeme o ňom relevantné servisy Európskej komisie v Bruseli. Do vnútorných a trestnoprávnych záležitostí členských krajín však nemáme kompetencie zasahovať,“ uviedla Ludviková.

Opozičná strana Smer-SD v pondelok (20. 8.) informovala, že sa obrátila na Európsku komisiu (EK) so žiadosťou, aby začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet