Na hlavný obsah

Európska komisia pozastavila schválenie maďarského a poľského plánu obnovy

V hre sú miliardy eur.

Európska komisia pozastavila schválenie maďarského a poľského plánu obnovy
Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) pozastavila schválenie poľského aj maďarského plánu obnovy. Argumentuje obavami o právny štát a žiada zlepšenie.

Komisia dlhodobo kritizuje Varšavu a Budapešť za ovplyvňovanie súdnictva, no eurofondy im doteraz nezastavila a europoslanci jej pohrozili žalobou za nečinnosť.

Poľsko a Maďarsko vlani pri schvaľovaní európskeho plánu obnovy pohrozili právom veta. Nepáčilo sa im podmieňovanie vyplácania peňazí právnym štátom.

Snaha o vyriešenie krízy

Analytička portálu Euractiv Barbara Zmušková vysvetľuje, že obe krajiny sú v tejto otázke dlhodobo čiernymi ovcami. Bruselu sa to nepáči, pretože zlyhania právneho štátu môžu významne ovplyvniť vyšetrovanie korupcie, ktorá ohrozuje unijné peniaze.

„Únia bude od Maďarska chcieť nejaký konkrétny posun pri vyšetrovaní korupcie s európskymi zdrojmi, ktorá je v Maďarsku naozaj rozsiahla. A od Poľska, aby akceptovalo nadradenosť európskeho práva nad tým národným,“ vysvetlila Zmušková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dodala, že to treba vnímať ako snahu o vyriešenie krízy, pretože doterajšie úsilie Bruselu nebolo úspešné. Eurokomisia pritom už má nástroj, ktorým môže stopnúť aj eurofondy.

„Zatiaľ sa ukazuje, že keď už raz niekomu tie peniaze priklepla, tak je pre ňu politicky aj legálne citlivé, mu ich zase vziať. Ale pri plánoch obnovy sme pred momentom schválenia a zdá sa, že práve tu sa Komisia rozhodla vystúpiť asertívnejšie.“

Aj Únia je limitovaná

Ondrej Blažo z Právnickej fakulty Univerzity Komenského dopĺňa, že Európska únia môže podľa platnej legislatívy prijímať opatrenia z dôvodu porušenia zásad právneho štátu, no je limitovaná.

„Pretože aj Európska únia musí samotná dodržiavať zásady právneho štátu a teda inštitúcie EÚ musia uplatňovať svoje právomoci len v rozsahu, v akom boli na ňu zverené.“

Európska komisia podľa neho nemôže zostať nečinná. „Ak sú tu otázky fungovania právneho štátu, tak Európska komisia to má adresovať jednoznačne v tom smere, že neschváli plán obnovy preto, že členský štát neposkytuje záruku, že zdroje nebudú zneužité.“

Podľa Barbary Zmuškovej z Euractivu by miliardy eur, ktoré potrebujú obe krajiny pred voľbami na obnovu po kríze, mohli zafungovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet