Na hlavný obsah

Európsky súd bude pokutovať Poľsko za každý deň ťažby v bani Turów

Prestane to platiť až po ukončení ťažby.

Európsky súd bude pokutovať Poľsko za každý deň ťažby v bani Turów
Na snímke hnedouhoľná baňa Turów a elektráreň, ktoré sa nachádzajú pri česko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Súdny dvor Európskej únie v pondelok (20. 9.) vymeral Poľsku pokutu vo výške pol milióna eur denne za to, že nezastavilo ťažbu v hnedouhoľnej bani Turów blízko hraníc s Českou republikou.

Finančnú sankciu má Varšava platiť do chvíle, kým neuposlúchne jarný príkaz súdu a práce v bani ukončí.

Súd vydal predbežné rozhodnutie o zastavení ťažby v máji po českej žalobe, podľa ktorej baňa okrem iného ohrozuje zásoby pitnej vody v českých obciach.

Poľsko však odmietlo dodržať príkaz a požiadalo súd o jeho zrušenie s tým, že náhle zastavenie ťažby by by mohlo spôsobiť ekologickú katastrofu a pre krajinu by malo značné ekonomické následky.

Podpredsedníčka súdu Rosario Silvaová v pondelok zamietla poľskú žiadosť a vymerala krajine spomínanú pokutu. Podľa vyjadrenia súdu prihliadala najmä na to, že predbežné opatrenie má zabrániť možným vážnym škodám na životnom prostredí a ľudskom zdraví.

Preto „treba Poľsku uložiť povinnosť zaplatiť Európskej komisii penále vo výške 500 000 eur za každý deň odo dňa oznámenia tohto uznesenia Poľsku, Až kým tento členský štát nesplní povinnosti vyplývajúce z uznesenia o predbežnom opatrení,“ uviedol súd. Česká strana žiadala o pokutu v desaťnásobnej výške.

Česko oprelo svoju februárovú žalobu popri obavách o pitnú vodu tiež o argument, že Poľsko porušilo pravidlá pre posudzovanie vplyvu rozšírenia bane na životné prostredie. Poľská vláda sa proti žalobe bráni, zároveň však spolu rokujú expertné skupiny oboch krajín o návrhu medzivládnej dohody, ktorá by vyriešila spor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet