Na hlavný obsah

Extravagantný šoumen či milovník života Freddie Mercury by dnes oslávil 75 rokov

Tvrdil, že mal všetko, čo sa dá kúpiť, okrem šťastia.

Extravagantný šoumen či milovník života Freddie Mercury by dnes oslávil 75 rokov
Na snímke niekdajší líder kapely Queen Freddie Mercury. Foto: ČTK/AP/Gill Allen

Showman každou bunkou či majiteľ jedného z najväčších hlasov v histórii populárnej hudby. To bol Freddie Mercury – spevák britskej rockovej skupiny Queen, ktorý by v nedeľu 5. septembra oslávil 75. narodeniny. Jeho životným krédom však bolo, že „žiť do sedemdesiatky by bola nuda“. Milovník života sa nakoniec dožil iba 45-ky, keď sa stal jednou z najznámejších obetí AIDS-u.

Extravagancia a charizma

Na koncertných pódiách bol perfekcionistom, mal záľubu v pompéznosti a okázalých gestách. Vystupoval v tesných nohaviciach, priliehavých kombinézach s hlbokým výstrihom či kožušinových plášťoch, namaľovaný alebo s nalakovanými nechtami. Bol extravagantný, divadelný a charizmatický.

Mercury s obľubou usporadúval divoké večierky vo svojom dvadsaťizbovom dome v Kensingtone plnom milovaných mačiek a tiež na španielskom ostrove Ibiza. Vyhlasoval, že má „všetko, čo sa dá kúpiť, okrem šťastia“ a „nestriedmosť je súčasťou môjho ja“. Priťahovali ho obe pohlavia.

Začiatkom 70. rokov vytvoril spolu s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basgitaristom Johnom Deaconom kvarteto považované rockovým svetom dodnes za jednu z najkvalitnejších zostáv. Na svete bola skupina Queen, čiže kráľovná (slangovo aj homosexuál).

Táto britská formácia žiarila dve desaťročia na špičke svetového rocku s hitmi ako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You, Radio Ga Ga alebo I Want It All.

Začiatky Queenu

Už v Indii založil Farrokh Bulsara svoju prvú kapelu, tam mu zároveň kamaráti začali hovoriť Freddie. Neskôr sa rodina presťahovala do Anglicka, kde predával oblečenie z druhej ruky a študoval dizajn na umeleckej akadémii v Ealingu. Podľa mena mýtického božieho posla si v tom čase zmenil priezvisko na Mercury.

Freddie sa od detstva sa venoval hre na klavír. Kľúčové v rámci kariéry bolo preňho stretnutie s Mayom a Taylorom – v tom čase hráčmi skupiny Smile.

Odchádzajúci spevák za seba sprostredkoval Freddieho ako náhradu. Trojica pribrala Deacona a na Freddieho naliehanie zmenila meno na Queen.

Všetci členovia skupiny mali rovnocenný muzikantský aj autorský prínos a predstavovali výrazné osobnosti – spev, hra na klavíri a javiskový prejav Freddieho Mercuryho jej však dávali čosi nezameniteľné, čo z Queen urobilo fenomén rockovej hudby 70. a 80. rokov minulého storočia.

Skvelé prijatie publikom

Skupina Queen vystúpila oficiálne prvýkrát 19. februára 1971 v londýnskej hale Hornsey Town. V júli 1973 vydala prvý album s názvom Queen a získala zaň prvú zlatú platňu.

Mesiac nato vyrazila na prvé britské turné ako predkapela vtedy populárneho zoskupenia Mott The Hoople. Publikum ju prijalo výborne a v marci 1974 tak mohla začať svoje prvé vlastné britské turné. Vydala tiež druhú platňu Queen 2.

Skupina vydala ďalšie albumy – A Day at the Races (1976), News of the World (1977) s piesňami We Will Rock You či We Are the Champions a tiež album Jazz (1978) so skladbami Mustapha či Bicycle Race. Novší a dynamickejší zvuk skupina predstavila na albume The Game (1980) s hitom Another One Bites the Dust.

Kľúčový album

Prelomovým bol štvrtý album A Night at the Opera, ktorý vyšiel 21. novembra 1975. Jeho súčasťou bola skladba Bohemian Rhapsody, ktorá vyšla tiež na samostatnom singli – pričom singel aj album viedli hitparády a za obe získali Queen platinové platne.

V londýnskom Hyde Parku odohrali 18. septembra 1976 koncert pre 150 000 fanúšikov, čím prekonali rekord, ktorý dovtedy držali Rolling Stones.

V marci 1981 Queen vystúpili prvý raz pred nadšeným publikom v Južnej Amerike a v Mexiku, na ďalších koncertoch „roztopili“ aj Japoncov. „Kedysi som si myslel, že vydržíme najviac päť rokov, ale došlo to až tak ďaleko, že sme pristarí na rozchod. Viete si predstaviť v štyridsiatke novú kapelu?“ vyhlásil Freddie Mercury.

Na ďalšom albume Hot Space (1982) vynikol hit Under Pressure, ktorý Queen vytvorili a naspievali s Davidom Bowiem. Väčší podiel syntetizérového zvuku priniesol album Works (1984) a skladby Radio Ga Ga, či I Want to Break Free.

V júni 1986 vydali Queen album Kind Of Magic. Nasledovala európska koncertná šnúra, v rámci ktorej skupina vystúpila 27. júla 1986 na Népstadione v Budapešti. Záznam koncertu dokumentuje film Queen In Budapest.

Speváka s hlasovým rozsahom cez tri oktávy, skvelou technikou a frázovaním fascinovala tiež klasická hudba. So španielskou opernou divou Montserrat Caballéovou dokonca nakrútil jedno zo svojich dvoch sólových albumov nazvané Barcelona (1988).

Nečakané vyhlásenie

Málokto čakal, že spomenuté úspešné turné Magic Tour v Budapešti bude Freddieho posledným. Na verejnosti sa potom objavoval už len sporadicky a v neveľmi dobrej kondícii.

V štúdiu sa však zo seba stále snažil vydávať to najlepšie – posledný album Queen vydaný za jeho života, ktorým bolo Innuendo (1991) s hitmi Show Must Go On alebo These Are The Days Of Our Lives, je odborníkmi radený k tým najpovedenejším.

Len deň pred svojou smrťou šokoval Mercury celý svet správou o tom, že má AIDS, hoci sa o tom špekulovalo už dlhšie. „Prišiel čas, aby som svojim priateľom a priaznivcom na celom svete povedal pravdu. Dúfam, že každý z nich sa spojí so mnou, s mojimi lekármi a so všetkými, ktorí bojujú proti tejto strašnej chorobe,“ písalo sa v jeho vtedajšom vyhlásení pre tlač. Zomrel 24. novembra 1991 vo veku 45 rokov.

Čo sa dialo potom

Po Mercuryho smrti zvyšok kapely dlho odmietal myšlienku, že by Freddieho miesto mohol zaujať niekto iný. Nakoniec začala legendárna kapela koncertovať najprv s britským spevákom Paulom Rodgersom, potom s Američanom Adamom Lambertom. Basgitarista Deacon sa k obnovenej skupine nepripojil.

Pred piatimi rokmi, pri príležitosti Mercuryho nedožitých sedemdesiatin, po ňom pomenovali asteroid. V roku 2018 vzbudil veľkú pozornosť americký film Bohemian Rhapsody o Mercuryho živote a kapele Queen. Freddieho v ňom stvárnil Rami Malek, ktorý za svoj herecký výkon obdržal mnoho ocenení vrátane Oscara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet