Na hlavný obsah

Firma Novavax požiadala WHO o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu

V porovnaní s niektorými inými látkami sa lahšie skladujú.

Firma Novavax požiadala WHO o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax. Foto: TASR/AP

Americká farmaceutická firma Novavax a indická spoločnosť Serum Institute of India (SII) vo štvrtok (23. 9.) oznámili, že požiadali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu na núdzové použitie. Informovala o tom agentúra AP.

Novavax a SII v spoločnom vyhlásení uviedli, že ich žiadosti o získanie súhlasu od WHO predchádzalo podanie adresované indickým regulačným úradom.

AP poznamenala, že ak očkovacia látka od Novavaxu dostane patričné povolenie od WHO, mohla by sa stať súčasťou globálneho programu, ktorého cieľom je zaistiť dodávky vakcín do chudobnejších krajín sveta.

Tento rok podpísala firma Novavax so Svetovou alianciou pre vakcíny a imunizáciu (GAVI) zmluvu na dodávku 350 miliónov dávok vakcín v rámci programu COVAX. Väčšinu z tohto množstva má vyrobiť indický inštitút SII. V predošlej nezáväznej dohode Novavax prisľúbil poskytnutie do jednej miliardy dávok vakcín.

Vakcíny od Novavaxu sa v porovnaní s niektorými inými očkovacími látkami proti covidu ľahšie skladujú. V júni firma ohlásila, že sú na 90 percent účinné proti symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet