Na hlavný obsah

Francúzi opäť protestovali proti covidovým pasom

Dohromady demonštrovalo zhruba 170 000 ľudí.

Francúzi opäť protestovali proti covidovým pasom
Protesty proti covidovým pasom vo Francúzsku. Foto: SITA/AP

Po celom Francúzsku protestovali ôsmy víkend po sebe desaťtisíce ľudí proti takzvaným covidovým pasom, ktorými ich držitelia preukazujú, že sa nechali zaočkovať, prekonali covid alebo majú negatívny test.

V krajine podľa agentúry DPA zvolali 200 protestných pochodov. Odporcovia pasov tvrdia, že tento doklad obmedzuje ich slobodu a delí občanov na dve kategórie.

V juhofrancúzskom Montpellier vyšlo do ulíc podľa odhadov prefektúry najmenej 6 000 ľudí, v Avignone okolo 4 000 demonštrantov. V Paríži sa dav pokúsil vtrhnúť do obchodného centra Forum des Halles, informovala televízia BFM TV. Polícia ale dostala situáciu pod kontrolu a demonštranti sa rozptýlili.

https://twitter.com/disclosetv/status/1431607757875068937

Podľa francúzskeho ministerstva vnútra sa na sobotňajších (4. 9.) protestoch zúčastnilo dokopy 170 000 ľudí po celej krajine. V predchádzajúcich mesiacoch dostali organizátori demonštrácií proti covidovým pasom do ulíc opakovane vyše 200 000 osôb.

Vo Francúzsku, ktoré má asi 67 miliónov obyvateľov, sú plne zaočkované už asi dve tretiny ľudí a takmer tri štvrtiny dostali aspoň jednu dávku vakcíny. Zároveň klesá počet hospitalizovaných pacientov s covidom a znižuje sa aj sedemdňová incidencia. Situácia ale zostáva napätá na francúzskych zámorských územiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet