Na hlavný obsah

Francúzska armáda zabila vodcu teroristickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary

Oznámil to prezident Francúzska Emmanuel Macron.

Francúzska armáda zabila vodcu teroristickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary
Na snímke vodca džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS) Adnán abú Walíd Sahráví. Foto: TASR/AP

Francúzske sily zabili vodcu džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS) Adnána abú Walída Sahrávího. Na sociálnej sieti to vo štvrtok (16. 9.) oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Skupine ISGS sa pripisuje väčšina džihádistických útokov v regióne zahŕňajúcom Mali, Niger a Burkinu Faso. Ohnisko na pomedzí hraníc týchto troch krajín je často cieľom útokov militantov ISGS a Skupiny pre podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá má väzby na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

„Je to ďalší veľký úspech v našom boji proti teroristickým skupinám v regióne Sahel,“ vyhlásil Macron, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

ISGS stojí za mimoriadne brutálnymi útokmi na civilistov a vojakov v Mali, Nigeri a Burkine Faso. Skupina si v roku 2017 vzala za terč amerických vojakov. Sahráví vlani v auguste osobne nariadil v Nigeri zabitie šiestich francúzskych humanitárnych pracovníkov, ako aj ich nigerských sprievodcov a šoférov. Francúzska armáda zneškodnila niekoľko vysoko postavených členov ISGS v rámci svojej stratégie zameranej na odstránenie džihádistických vodcov.

Macron v júni oznámil zníženie počtu francúzskych protidžihádistických síl pôsobiacich v rámci operácie Barkhane v Saheli po viac ako ôsmich rokoch vojenskej prítomnosti v danom regióne – s cieľom opätovného zamerania sa na protiteroristické operácie a podporu miestnych síl.

„Národ tento večer myslí na všetkých svojich hrdinov, ktorí v Saheli počas operácií Serval a Barkhane položili život za Francúzsko, na trúchliace rodiny, na všetkých svojich zranených. Ich obeť však nebola márna. Spolu s našimi africkými, európskymi a americkými partnermi budeme pokračovať v tomto boji,“ dodal Macron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet