Na hlavný obsah

Francúzsko sa rozlúčilo s hereckou legendou Belmondom

Zbohom mu prišiel dať aj prezident Macron.

Francúzsko sa rozlúčilo s hereckou legendou Belmondom
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron stojí pri rakve s telom Jeana-Paula Belmonda počas rozlúčky so zosnulým francúzskym hercom v komplexe budov Inavlidovňa. Foto: TASR/AP

Francúzsko sa v parížskej Invalidovni rozlúčilo s hercom Jeanom-Paulom Belmondom, ktorý zomrel v pondelok (6. 9.) vo veku 88 rokov. Na pietnu akciu prišli prezident Emmanuel Macron a ďalší politici, osobnosti francúzskej kultúry i bežní občania, informovali svetové agentúry.

Rakvu zahalenú do francúzskej trikolóry vynieslo za sprievodu hudby z filmu Profesionál z roku 1981 desať členov čestnej stráže na dvor parížskej Invalidovne, kde je pochovaný Napoleon. Hviezdu strieborného plátna na mieste pripomínal jeho rozosmiaty portrét.

„Bol priateľom, ktorého každý túžil mať,“ povedal Macron vo svojom emotívnom príhovore. „Belmonda sme milovali, pretože sa nám podobal. Belmondo je tak trochu ako my, len lepší,“ dodal. Herca podľa stanice France24 označil za „hviezdu francúzskeho filmu, ktorá nemá páru“.

Pocty sa okrem rodiny legendárneho herca zúčastnili tiež pozvaní hostia z politiky, kultúry a zhruba tisícka bežných občanov. Podľa francúzskych médií niektorí ľudia čakali pred vchodom celé hodiny, aby mohli ceremoniál sledovať. Museli sa však preukázať potvrdením o očkovaní, o teste či o absolvovaní ochorenia COVID-19.

„Dorazila som okolo siedmej hodiny rannej. Je pre mňa dôležité, aby som tu bola. Je to ako povedať zbohom starému známemu, niekomu, kto tu bol od môjho dospievania,“ povedala agentúre AFP 66-ročná Brigitte Ratouová.

Davy sa zhromaždili tiež pred obrími obrazovkami na verejnom priestranstve pred Invalidovňou, s Belmondom sa rozlúčili potleskom. Priamy prenos z ceremónie zaradilo do vysielania mnoho francúzskych a niektoré belgické televízne stanice.

Pietne akty v Invalidovni boli predtým vyhradené padlým vojakom, neskôr sa tu začali konať smútočné ceremónie pre významné osobnosti francúzskej spoločnosti. Naposledy sa tejto pocty dostalo v roku 2019 bývalému prezidentovi Jacquesovi Chiracovi.

Po skončení ceremoniálu mohli záujemcovia prísť k vystavenej rakve a dať hercovi svoje posledné zbohom. Pohreb velikána francúzskeho filmu, ktorého Francúzi prezývajú Bébel, sa uskutoční v piatok (10. 9.) dopoludnia v kostole Saint-Germain-des-Prés v centre Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet