Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra zrušila trestné stíhanie vo veci manipulácie výpovedí svedkov

Uznesenie bolo vydané v rozpore so zákonom, tvrdí.

Generálna prokuratúra zrušila trestné stíhanie vo veci manipulácie výpovedí svedkov
Na snímke budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: TASR

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera 24. augusta zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo 16. júla, ktorým začal trestné stíhanie vo veci podozrenia z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby (ÚIS). Informovala o tom v pondelok (6. 9.) hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Z predloženého spisového materiálu, z podkladov slúžiacich na začatie trestného stíhania, ako aj z dôkazov zabezpečených v inej trestnej veci jednoznačne vyplýva, že uznesenie o začatí trestného stíhania bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov, pričom skutkový dej je koncipovaný paušálne, nekonkrétne, je súhrnom domnienok a hypotéz vyšetrovateľa NAKA, pričom z neho nemožno zistiť, v čom konkrétnom má spočívať trestná činnosť,“ napísala.

GP SR zdôrazňuje, že „svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní v takto vymedzenej skutkovej vete, je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko