Na hlavný obsah

Generálnu prokuratúru prekvapili vyhlásenia o konkrétnych návrhoch pracovnej skupiny

Zástupkyňa prokuratúry o nich nevie.

Generálnu prokuratúru prekvapili vyhlásenia o konkrétnych návrhoch pracovnej skupiny
Na snímke budova Generálnej prokuratúry SR. Foto: TASR

Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát prináša, aspoň zatiaľ, oveľa viac otázok ako odpovedí. Premiér Eduard Heger (OĽANO) aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok (28. 9.) priznali, že medzi takmer dvadsiatkou návrhov sú aj prípadné zmeny v paragrafe 363 Trestného poriadku a rozdelenie Generálnej prokuratúry.

Dvaja členovia komisie pritom pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko potvrdili, že ani jeden z nich o ničom takom nevie. Vyjadrenia spomínaných politikov prekvapili najmä samotnú Generálnu prokuratúru, ktorá do pracovnej komisie nominovala Barboru Hubertovú.

„Ako členka odbornej pracovnej skupiny za Generálnu prokuratúru preto uvádzam, že o výsledku činnosti odbornej pracovnej skupiny nemám informácie a žiadne závery, pokiaľ ide o uvedené inštitúty, neboli v mojej prítomnosti prijaté,“ uviedla Hubertová.

Doteraz nie je známe, kto každý je členom spomínanej komisie. Krátko po jej zriadení premiér informoval, že ide o čisto odbornú skupinu zloženú z právnikov.

Podľa informácií RTVS však väčšina z členov nie sú právnikmi. Bývalý elitný vyšetrovateľ Peter Vačok, ktorý priznal, že je v komisii, však tvrdí, že on osobne nebol súčasťou diskusie, ktorá by úpravu paragrafu 363 a tiež rozdelenie prokuratúry posunula medzi doterajšie návrhy.

„Boli tam odprezentované zástupcom z ministerstva spravodlivosti nejaké návrhy, ale ja skutočne neviem, či je tento návrh zapracovaný do týchto zmien, alebo nie.“

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovorí, že definitívu musí odobriť koaličná rada. Ani on však o konkrétnych návrhoch hovoriť nechcel.

„Politici zvyknú hovoriť, že pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič a ja vám to bohužiaľ tiež poviem. Nebolo by zodpovedné, aby som povedal, na čom sme sa predbežne dohodli. Berieme to tak, že nasledujúce týždne sú pre túto koalíciu kľúčové.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko