Na hlavný obsah

Grécko otvorí svoj prvý uzavretý imigračný tábor

Tento krok však kritizujú ľudskoprávne organizácie.

Grécko uvádza v priebehu soboty do prevádzky prvý z piatich nových „uzavretých“ táborov pre imigrantov. Podľa agentúry AFP ide však o krok, ktorý kritizujú ľudskoprávne organizácie. Tie tvrdia, že možnosť prístupu do zariadení takéhoto typu bude mať pre utečencov príliš reštriktívne obmedzenia.

Nový tábor na ostrove Samos v Egejskom mori ohradili ostnatým drôtom a vybavili bezpečnostnými kamerami, röntgenovými skenermi i magnetickými dverami, približuje AFP.

Uvedená pätica nových táborov sa bude nachádzať na piatich gréckych egejských ostrovoch – Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos – a Európska únia prisľúbila na ich zriadenie finančnú pomoc 276 miliónov eur.

Tábor na ostrove Samos bude v rámci týchto tzv. „uzavretých“ azylových zariadení s kontrolovaným fyzickým prístupom pilotným projektom. Bude v ňom fungovať zadržiavacie stredisko a dostať sa dovnútra tábora bude možné len prostredníctvom elektronického čipu. V noci budú brány tábora zavreté.

„Model kontrolovaných objektov sa bude postupne zavádzať na všetkých gréckych ostrovoch i v Grécku pevninskom,“ povedal už pred niekoľkými mesiacmi grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis.

Budúci mesiac majú dokončiť tábor na ostrove Leros a čoskoro sa začnú práce aj na azylovom zariadení na ostrove Lesbos, kde leží aj najväčší utečenecký tábor v Európe Moria. Ten vlani zničil rozsiahly požiar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet