Na hlavný obsah

Grécko začalo so sťahovaním migrantov do uzavretého tábora

Nachádza sa na ostrove Samos.

Grécko začalo v pondelok (20. 9.) sťahovať žiadateľov o azyl do prvého z niekoľkých nových „uzavretých“ táborov pre imigrantov, financovaných z prostriedkov Európskej únie (EÚ), informovala agentúra AFP.

„Dnes je historický deň,“ vyhlásil generálny tajomník gréckeho ministerstva pre migráciu Manos Logothetis.

Podľa Logothetisa vyjadrilo 270 zo 400 migrantov nachádzajúcich sa v utečeneckom tábore pri obci Vathy túžbu presťahovať sa do nového zariadenia. Logothetis zároveň uviedol, že do nového tábora zamieril už aj prvý autobus, v ktorom sa nachádza 22 ľudí.

Ministerstvo plánuje v pondelok v tábore zaregistrovať až 200 migrantov a ostatných zaregistrujú v utorok (21. 9.).

V tábore pre migrantov neďaleko obce Vathy, z ktorého sťahujú utečencov do nového zariadenia, pritom v nedeľu (19. 9.) večer vypukol požiar a všetkých jeho obyvateľov odtiaľ preto evakuovali.

Nový tábor má moderné bezpečnostné prvky

Nový „uzavretý“ tábor na ostrove Samos v Egejskom mori, do ktorého migranti mieria, je ohradený ostnatým drôtom a vybavený bezpečnostnými kamerami, röntgenovými skenermi i magnetickými dverami.

Tábor bude v rámci týchto tzv. uzavretých azylových zariadení s kontrolovaným fyzickým prístupom pilotným projektom. Bude v ňom fungovať zadržiavacie stredisko a dostať sa dovnútra tábora bude možné len prostredníctvom elektronického čipu. V noci brány tábora zavrú.

Celkovo má na rozličných gréckych ostrovoch vzniknúť až päť takýchto táborov a EÚ na ich zriadenie vyčlenila 276 miliónov eur. Podľa agentúry AFP tento krok kritizujú ľudskoprávne organizácie, ktoré tvrdia, že opatrenia na kontrolu pohybu migrantov sú príliš reštriktívne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet