Na hlavný obsah

Gröhling si myslí, že niektoré vysoké školy budú posúvať začiatok roka

Vysoké školy si budú podmienky nastavovať samostatne.

Gröhling si myslí, že niektoré vysoké školy budú posúvať začiatok roka
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) si myslí, že niektoré vysoké školy (VŠ) budú posúvať začiatok akademického roka 2021/2022. Uviedol to v rozhovore pre TASR s tým, že si budú rovnako samostatne nastavovať aj podmienky v rámci internátov.

Covidový automat pre VŠ sa podľa šéfa rezortu nastavoval s ohľadom na to, aby bolo čo najdlhšie možné vyučovať prezenčne. „V rámci hybridného vyučovania, ktoré sa aj prezentuje zo strany vysokých škôl, je to nastavené tak, že pri určitých fázach, tých vyšších, nebude môcť byť 1000 ľudí na prednáške prezenčným spôsobom, ale prednáška bude prebiehať dištančne,“ poznamenal minister školstva. Ako dodal, čo sa týka seminárov alebo cvičení, systém nastavili tak, aby sa mohli konať prezenčne.

Gröhling uviedol, že dlhodobo v rámci kampane Za otvorené školy rezort podporoval očkovanie. „Ponúkali sme aj výjazdové tímy, s ktorými sme vycestovali napríklad do Nitry, a tam sa mohli zaočkovať pedagógovia, vysokoškoláci alebo zahraniční študenti,“ povedal minister školstva s tým, aby sa takýmto spôsobom zvýšil podiel zaočkovanosti a bezpečná výučba na VŠ. Dodal, že v rámci všetkých fáz sa môže realizovať prezenčná výučba na zdravotníckych vysokých školách, tak ako v predchádzajúcom období.

Organizácia a prevádzka VŠ bude v réžii samotných škôl. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR však odporúča, aby štúdium prezenčnou formou umožnili tam, kde to epidemiologická situácia dovoľuje. V prípade, že sa niektorý okres dostane do inej farby podľa Covidového automatu, situácia sa prehodnotí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko