Na hlavný obsah

Hodnota inflácie v auguste dosiahla deväťročné maximum

Rástli aj ceny palív či potravín.

Hodnota inflácie v auguste dosiahla deväťročné maximum
Peniaze - ilustračné foto. Foto: TASR

Ceny na Slovensku v auguste aj naďalej rástli. Medziročná inflácia dosiahla hodnotu 3,8 percenta, čo je najvyššia nameraná hodnota od roku 2012. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v utorok (14. 9.).

Najvýraznejší vplyv na medziročný rast inflácie mali rastúce ceny v odbore bývania a energií, ktorý predstavuje najvyšší podiel v štruktúre výdavkov slovenských domácností. Výrazný rast cien stavebných materiálov sa prejavil vo zvýšených nákladoch v položke imputované nájomné.

Druhý najvyšší podiel vo výdavkoch domácností majú ceny potravín a nealkoholických nápojov – medziročný nárast o 3,7 percenta, a to najmä zelenina, chlieb, obilniny, mlieko, syry, vajcia či mäso.

Ceny v doprave sa zvýšili o 11,1 percenta najmä vplyvom drahšieho paliva a mazadiel. V porovnaní s minulým rokom zaplatili spotrebitelia o 22,1 percenta viac.

K ďalším položkám, ktoré ovplyvnili infláciu v medziročnom porovnaní sú tabakové výrobky, alkoholické nápoje, ale aj nábytok, knihy, kancelárske potreby či dovolenkové zájazdy.

Medzimesačné porovnanie

„Najvýraznejší vplyv na celkový rast v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mali ceny váhovo menej dôležitých položiek ako nábytok, palivá (pohonné látky) a výrobky osobnej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu ceny vzrástli o ďalších 0,4 percenta, hoci tempo rastu bolo najnižšie za posledné štyri mesiace.

„Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispeli rastúce ceny v odbore nábytok, bytové zariadenia a bežná údržba, ktoré rastúpomaly od apríla a aktuálne sa zvýšili o 1,1 %,“ uvádza ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika