Na hlavný obsah

Holandský chlapec sa súdil s otcom pre očkovanie proti covidu. Chcel navštíviť chorú babičku

Súd rozhodol v prospech chlapcovej vakcinácie.

Holandský chlapec sa súdil s otcom pre očkovanie proti covidu. Chcel navštíviť chorú babičku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Holandsku sa 12-ročný chlapec obrátil na súd, pretože sa chcel nechať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, aj keď s tým nesúhlasil jeho otec. Napísala to o štvrtok (23. 9.) agentúra AP.

Školák stál o vakcínu preto, aby mohol ďalej navštevovať svoju babičku, ktorá trpí rakovinou pľúc v poslednom štádiu, a neohrozil ju prípadnou koronavírusovou infekciou. Sudca ho podporil a očkovanie umožnil.

„Maloletý s ňou chce stráviť toľko času, ako to len bude možné, ale nie je zaočkovaný. Obáva sa, že svoju starú mamu môže nakaziť, a je presvedčený, že ak by to urobil, bolo by to život ohrozujúce,“ uviedol súd. Chlapec tvrdil, že „s otcom je ťažké hovoriť a jeho tvrdenia neboli ním vypočuté“.

Spor vznikol pre nezhodu rozvedených rodičov. Kým matka rozhodnutie syna podporovala, otec bol proti pre možné vedľajšie účinky. V Holandsku môžu vakcínu dostať aj maloletí od 12 do 17 rokov, ale len so súhlasom oboch rodičov.

Chlapcov otec zase argumentoval, že vakcíny sú „stále v testovacej fáze“ a pravdepodobne predstavujú „dlhodobé veľké riziko pre reprodukčné orgány“. Sudca však uviedol, že takéto obavy podľa všetkého nemajú vedecký základ.

Sudca okresného súdu v Groningene udelil chlapcovi povolenie na vakcináciu v prospech „záujmov, ktorých sa vakcinácia týka, predovšetkým záujmu maloletého“, cituje AFP. Súd nariadil, aby chlapca zaočkovali „v krátkom čase“, pretože jeho záujmy sú dôležitejšie než akékoľvek možné odvolanie zo strany právnikov jeho otca.

Sudcovia podľa holandského zákona môžu urobiť rozhodnutie v najlepšom záujme dieťaťa v prípade, ak jeho rodičia nesúhlasia, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet