Na hlavný obsah

Homosexuálne manželstvá na Kube sa už čoskoro môžu stať realitou

Návrh musí ešte schváliť parlament a ľudia v referende.

Homosexuálne manželstvá na Kube sa už čoskoro môžu stať realitou
Na archívnej snímke z 9. mája 2015 kubánsky LGBT pár si dáva bozk po udelení požehnania od reverenda z eucharistickej katolíckej cirkvi v Havane na Kube. Foto: TASR/AP

Kuba zverejnila dlho očakávaný návrh nového zákona o rodine, ktorý počíta aj s možnosťou homosexuálnych manželstiev. Norma definuje sobáš ako „dobrovoľný zväzok dvoch osôb“ bez toho, aby špecifikovala, že musí ísť o zväzok muža a ženy, ako to bolo doteraz.

Informovala o tom vo štvrtok (16. 9.) agentúra Reuters, ktorá však upozornila, že zákon ešte musí prejsť pripomienkovým konaním v parlamente a nie je jasné, či nakoniec krajina manželstvo pre homosexuálov naozaj umožní.

„Toto znenie je podľa nás v súlade s ústavou. Chráni všetky formy rodín v ich pestrosti a právo každej osoby založiť rodinu v súlade s ústavnými zásadami plurality, inklúzie a ľudskej dôstojnosti,“ uviedol minister spravodlivosti Óscar Silveira Martínez.

Novelu zákona o rodine umožnila novela ústavy prijatá v referende pred dvoma rokmi. V nej totiž skoršiu definíciu manželstva ako „zväzku muža a ženy“ nahradila formulácia, že sobáš je „sociálna a právna inštitúcia“.

Organizácie na podporu práv sexuálnych menšín návrh zákona vítajú. „Návrh zákona o rodine obsahuje všetko, v čo sme dúfali. Trvalo to dlho a v procese, ktorý trval 15 rokov, nešlo všetko transparentne. Ale je to tu,“ citovala agentúra Reuters Maykela Gonzaleza Vivera, šéfredaktora on-line magazínu Tremenda Nota, ktorý je zameraný na čitateľov z LGBT komunity.

Námietky ale novelu čakajú zo strany cirkví a náboženských organizácií, uviedla agentúra AP.

K návrhu môže teraz verejnosť podávať pripomienky, do parlamentu sa dostane pravdepodobne v decembri. Definitívne znenie musí schváliť referendum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet