Na hlavný obsah

Hurikán Nicholas dorazil do Texasu

Zasiahnuť by mal aj Louisianu.

Hurikán Nicholas dorazil do Texasu
Ľudia si zakrývajú tváre počas búrky Nicholas v Texase. Foto: TASR/AP

Hurikán Nicholas v noci na utorok (14. 9.) miestneho času zasiahol americký štát Texas s rýchlosťou ustáleného vetra 120 kilometrov za hodinu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami.

Nicholas je štrnástym pomenovaným hurikánom alebo tropickou búrkou v tejto sezóne v oblasti Mexického zálivu. Veľkou neznámou podľa agentúry AP ostáva množstvo zrážok, ktoré hurikán Nicholas prinesie do Texasu, predovšetkým do mesta Houston, ktoré je náchylné na záplavy.

Guvernér štátu Greg Abbott oznámil, že úrady nasadili záchranné tímy do Houstonu a pobrežných oblastí. V meste tiež postavili provizórne protipovodňové bariéry na viac než 40 miestach.

Vyučovanie v školách v pobrežných oblastiach Texasu zrušili už v pondelok. Pre nepriazeň počasia dočasne zatvorili aj odberové miesta na testovanie nákazy koronavírusom a očkovacie strediská. Zrušiť museli aj koncert anglického speváka Harryho Stylesa, ktorý sa mal uskutočniť v Houstone v pondelok večer.

V Louisiane, kam sa má hurikán presunúť, miestny guvernér John Bel Edwards vyhlásil stav núdze. Niektoré oblasti sa tam totiž stále zotavujú z hurikánu Ida, ktorý tam udrel pred dvoma týždňami. Bez prúdu je na rôznych miestach štátu stále asi 95 000 domácností a podnikov, uvádzajú dáta zo serveru Poweroutage. Za núdzovú označil situáciu v Louisiane aj prezident Joe Biden, uvoľnil preto federálne prostriedky na pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet