Na hlavný obsah

Inauguráciu metropolitu srbskej pravoslávnej cirkvi sprevádzali v Čiernej Hore násilnosti

Kňazov sprevádzali ťažkoodenci.

Inauguráciu metropolitu srbskej pravoslávnej cirkvi sprevádzali v Čiernej Hore násilnosti
Protesty v Čiernej Hore pri príležitosti inaugurácie metropolitu srbskej pravoslávnej cirkvi. Foto: SITA/AP

Polícia v Čiernej Hore v nedeľu (5. 9.) nasadila slzný plyn proti demonštrantom, ktorí sa snažili zablokovať inauguráciu novej hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v krajine. Protestujúci zapaľovali pneumatiky, strieľali do vzduchu, bezpečnostné zložky ohadzovali fľašami a kameňmi.

Ceremoniál sa konal v meste Cetinje, historickej metropole malej balkánskej krajiny. Už v sobotu sa tam do konfrontácie s políciou dostali stovky zástancov samostatnosti Čiernej Hory, ktorá v roku 2006 vyhlásila nezávislosť.

Na inaugurácii nového metropolitu srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore Joanikija sa zúčastnil aj srbský patriarcha Porfirije. Televízne stanice ukázali zábery na kňazov, ktorých do kláštora, kde sa konal slávnostný ceremoniál, sprevádzali ťažkoodenci v nepriestrelných vestách.

Demonštranti v snahe zabrániť cirkevným a štátnym predstaviteľom v príchode na inauguráciu stavali na cestách bariéry z odpadkov, pneumatík a veľkých kameňov. Protestujúci skandovali heslá ako „Toto nie je Srbsko, toto je Čierna Hora“. Mnohí z nich strávili pri zátarasách celú noc.

Čiernohorci sú v otázke vzťahov so susedným Srbskom stále hlboko rozdelení. Srbská pravoslávne cirkev je v Čiernej Hore stále vplyvná, keďže zhruba 30 % z cca 620 000 obyvateľov krajiny sa hlási k srbskej národnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet