Na hlavný obsah

Irán chce pokračovať v rokovaniach o jadrovom programe

Cieľom má byť obnovenie dohody z roku 2015.

Irán chce pokračovať v rokovaniach o jadrovom programe
Na snímke iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: SITA/AP

Irán bude s určitosťou pokračovať v rokovaniach vo Viedni, ktoré majú za cieľ obnoviť jadrovú dohodu z roku 2015, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na pondelkové (6. 9.) vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

„S určitosťou budeme čoskoro pokračovať v rokovaniach o realizácii záväzkov dohody z Viedne z roku 2015, ktoré sa začali v apríli,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde. Nespresnil však, kedy sa skupina vymenovaná novým prezidentom Ebráhímom Raísím vráti k rokovaciemu stolu. Rokovania prerušili po prezidentských voľbách v Iráne v júni tohto roka.

Raísí minulý týždeň uviedol, že Irán by „cieľavedomé“ rokovania privítal ako diplomatický spôsob vyriešenia nezhôd v oblasti jadrového programu. Rozhovory by však podľa neho mali byť bez nátlaku a mali by sa zameriavať na spôsob realizácie dohody, najmä na zrušenie sankcií, ktoré voči Iránu zaviedli Spojené štáty.

Spojené kráľovstvo, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty podpísali v roku 2015 vo Viedni s Iránom tzv. jadrovú dohodu, známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Dohodu však narušil v roku 2018 bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý svoju krajinu z nej vyňal a USA opätovne voči Iránu zaviedli sankcie. Irán odvtedy často dohodu porušuje, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet