Na hlavný obsah

Ján Pavol II. bol u nás trikrát. František je druhý pápež, ktorý navštívi Slovensko

Prinášame prehľad pápežských návštev.

Ján Pavol II. bol u nás trikrát. František je druhý pápež, ktorý navštívi Slovensko
Privítanie pápeža Jána Pavla II. pri návšteve Slovenska v roku 1995. Foto: TASR

Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestuje v nedeľu 12. septembra pápež František. Návšteva potrvá do stredy (15. 9.).

Ide o 34. apoštolskú cestu pápeža Františka počas jeho viac než osemročného pontifikátu. Zároveň to bude štvrtá návšteva hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Trikrát navštívil Slovensko pápež Ján Pavol II.

Prvý raz, v roku 1990, ako súčasť Česko-Slovenska, v rokoch 1995 a 2003 už ako samostatnú republiku. Celkovo pápež Ján Pavol II. počas svojho 27 rokov trvajúceho pontifikátu absolvoval 104 zahraničných ciest. Volali ho preto aj „pápež cestovateľ“.

Prvú návštevu slovenského národa pritom podnikol ešte skôr, takmer presne pred 40 rokmi. 8. novembra 1981 zavítal do pápežského slovenského kolégia svätých Cyrila a Metoda v Ríme. Historici o tejto udalosti do dnes hovoria ako o prvom kontakte pápeža zo Slovákmi.

Prvá návšteva pápeža na Slovensku

Historicky prvá návšteva pápeža sa začala 21. apríla 1990. Záujem o návštevu prejavili veriaci už v roku 1985 na púti vo Velehrade na Morave. Komunistickí funkcionári to však odmietli. V januári 1990 po páde komunizmu tlmočila pápežovi pozvanie oficiálna delegácia. Hoci sa pápežove cesty obvykle pripravujú rok či dva dopredu, našiel si voľný termín hneď v apríli.

Ján Pavol II. pricestoval do Prahy 21. apríla 1990. Na ďalší deň celebroval omšu na Velehrade, a potom sa presunul do Bratislavy na letisko vo Vajnoroch, kde sa konala ďalšia omša.

Návštevu Svätého Otca nepriaznivo ovplyvnilo mimoriadne zlé počasie. Napriek tomu sa v areáli letiska vo Vajnoroch zhromaždili státisíce ľudí. Keď pápež vystúpil z helikoptéry, pobozkal slovenskú zem. Urobil tak napriek tomu, že je protokolárnou zvyklosťou pobozkať zem iba v hlavnom meste krajiny, ktorú Svätý Otec navštívi – čo bola vtedy Praha.

Ján Pavol II. bozkáva slovenskú zem po prílete do Bratislavy.
Ján Pavol II. bozkáva slovenskú zem po prílete do Bratislavy.Foto: TASR
Foto: TASR

Pápežská návšteva samostatného Slovenska

V roku 1995 Ján Pavol II. navštívil prvý raz samostatnú Slovenskú republiku. V termíne 30. júna – 3. júla bol v Bratislave, Nitre, Šaštíne, Košiciach, Prešove, Levoči a súkromne aj vo Vysokých Tatrách.

V bratislavskom Dóme svätého Martina sa stretol so slovenskými duchovnými. Na osobnom stretnutí s vtedajším prezidentom Michalom Kováčom v Primaciálnom paláci (kde bolo v tom čase prezidentské sídlo) pápež okrem iného vyzdvihol historickú úlohu Andreja Hlinku.

Pápež Ján Pavol II. na návšteve Slovenska v roku 1995.
Pápež Ján Pavol II. na návšteve Slovenska v roku 1995.Foto: TASR
Foto: TASR

V Bratislave sa stretol aj so zástupcami nekatolíckych cirkví a náboženských spoločenstiev, v Prešove zasa s gréckokatolíckymi veriacimi. Celebroval omše v Šaštíne (1. júla), v Košiciach (2. júla) a na záver svojej návštevy 3. júla dopoludnia aj omšu na pútnickom mieste – na Mariánskej hore v Levoči.

V Košiciach pápež blahorečil košických mučeníkov Marka Križina, Melichara Grodeckého a Štefana Pongráca.

Jedna z posledných ciest Jána Pavla II.

V roku 2003 prišiel poľský pápež na Slovensko tretíkrát. Išlo o jeho 102. zahraničnú cestu, teda o jednu z posledných. V rámci svojho pobytu  11. – 14. septembra Svätý Otec navštívil Trnavu, Banskú Bystricu, Rožňavu a Bratislavu.

Pápež Ján Pavol II. v Banskej Bystrici.
Pápež Ján Pavol II. v Banskej Bystrici v roku 2003.Foto: TASR
Foto: TASR

Pápež prijal na audiencii prezidenta SR Rudolfa Schustera, predsedu NR SR Pavla Hrušovského a predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu.

V bratislavskej Petržalke 14. septembra 2003 Ján Pavol II. celebroval omšu. Blahorečenie gréckokatolíckeho pomocného biskupa Vasiľa Hopka a rádovej sestry Zdenky Schelingovej bolo vyvrcholením oficiálnej návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet