Na hlavný obsah

Japonsko po pol roku ukončí núdzový stav

V krajine ho pre pandémiu vyhlásili ešte v apríli.

Japonsko po pol roku ukončí núdzový stav
Japonský premiér Jošihide Suga. Foto: ČTK/ABACA

V Japonsku vo štvrtok (30. 9.) prestane platiť stav núdze, ktorý vláda zaviedla pre pandémiu koronavírusu. Vďaka priaznivému epidemickému vývoju po pol roku postupne skončia reštrikcie vo všetkých prefektúrach. Informoval o tom v utorok (28. 9.) japonský premiér Jošihide Suga.

Kým ešte pred mesiacom hlásili úrady denne okolo 25 000 prípadov nákazy koronavírusom, v pondelok (27. 9.) pribudlo 1 128 infikovaných a podstatne sa znížila aj vyťaženosť nemocníc.

„Vďaka pokroku v očkovaní a podávaní liekov s protilátkami sme vstúpili do fázy, keď už môžeme zabezpečiť stabilné zdravotnícke služby, aj keď tu budeme mať istý počet nakazených,“ povedal Suga.

Núdzový stav vážne ovplyvnil aj olympiádu

Doteraz platný stav núdze Japonsko vyhlásilo v apríli a mnohokrát ho predlžovalo aj rozširovalo. Aktuálne sa opatrenia týkajú 19 zo 47 prefektúr, v ktorých žije asi 80 percent obyvateľov krajiny, a to vrátane Tokia.

Obmedzenia sa dotkli najmä reštaurácií a barov, ktorým obmedzujú otváracie hodiny a nesmú predávať alkohol. Núdzový stav ale vážne ovplyvnil aj olympiádu, ktorá sa až na výnimky musela uskutočniť bez divákov v hľadiskách.

Japonsku sa darí držať koronavírus relatívne pod kontrolou. V krajine, ktorá má zhruba 126 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie podľa agentúry Reuters preukázalo 1,7 milióna prípadov infekcie a vyše 17 500 ľudí tam v súvislosti s koronavírusom zomrelo. Plne zaočkovaných je teraz asi 60 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet